szponzorált tartalom

2019.08.08. 14:47

Tapétaevolúció: a textiltapétától a luxusig

Hol erőteljesebben, hol pedig gyengébben ám mégis állandóan jelen vannak a tapéták a lakberendezési trendek között. Ez egy állandóan fejlődő és megújuló lakásdekorációs technika, ami évszázadok alatt komoly minőségbeli és anyagbeli változásokon ment át.

Már a 17. század elején lehetett találkozni papír alapú tapétákkal, melyek természetesen a kor stílusjegyeinek megfelelően, erőteljesen barokkosan néztek ki. Túldíszítettség, pompa jellemezte őket és az sem volt ritka, hogy nem csak színként találkozhattunk köztük az arannyal, hanem némely darabon komolyan arany is volt végigfuttatva a tapétán. A tapéták mindig is igazodtak az adott kor divatjához, a művészeti stílusjegyekhez. A papírtapéták megjelenésükkel is hűen tükrözték az adott kor szellemiségét, gondolkodásmódját, ízlését. Ma már nem igazán tudnánk elképzelni ezt az aranyozott megoldást, ám ha igazán ragaszkodunk a fényűzéshez és a csillogáshoz, napjaink luxustapétái ezt a hatást hozzák. Az egyszerű papírtapéták ma talán a legolcsóbbak, ám ez sem véletlen, hiszen az áruk alacsonyságához idomul a minőségük is. Ezek a tapéták lehetnek színesen, dombornyomottak vagy mintásak is, ám tudnunk kell, hogy fokozottan sérülékenyebbek a többihez képest. A hagyományos papír alapanyagú tapétákból háromfélét különböztetünk meg: a könnyűt, nehezet és a nyomott változatot.

Így változott a tapéták világa

Idővel persze újabbnál újabb tapétatípusok jelentek meg a piacon a szövet-és selyemtapéták, a kézi készítésű bambusz- és fűtapéták is felkerültek a falakra. Kifejlesztették azokat a festhető tapétákat is, amikkel nem feltétlen kell elköteleznünk magunkat egy szín mellett, hiszen ezek alap fehér színben is megvásárolhatóak majd olyanra festhetjük őket, amilyenre csak szeretnénk vagy éppen a felső réteg eltávolítása után újabb szín kerülhet fel rájuk falburkolatként. Kihagyhatatlanok a sorból a manapság legnépszerűbb vlies (növényi rost alapú) tapéták is, melyek, rugalmasságukkal, valamint pára és levegő áteresztő képességüknek hála váltak méltán a „rajongás” tárgyává. Ott vannak még az egész falas tapéták, melyeket fotótapétaként is ismerhetünk. Ezek jellemzője, hogy több nagyobb darabból összeállított képet adnak végeredményképp, így ha szeretnénk erdőben vagy egy homokos tengerparton érezni magunkat a nappalink kellős közepén, ma már ez sem lehetetlen vállalkozás. A habtapétákat olyan helyiségeknél tehetnek jó szolgálatot, ahol gyakran fennáll a bekoszolódás veszélye, mivel egyszerűen és gyorsan tisztítható. Ez a típus anyagából adódóan taszítja a port, vízálló és enyhén szigetelő tulajdonsága is van.

Világhírű dizájnerek tapétái

Sokan nem is tudják, de ma már komoly márkanévvel jegyzett luxustapétákhoz is hozzájuthatunk. A Swarovski, a Gucci és a Versace is gyárt már tapétákat, hiszen az elegáns lakberendezés sosem megy ki a divatból. A luxustapéták által képviselt kategória egy teljesen egyedi, művészi alapokon nyugvó fali dekoráció, ahol a tervezők dizájnerek, festők, lakberendezők, fotóművészek.

A luxustapéták közös tulajdonsága, hogy anyagukban is eltérnek minden más típusú tapétától. Lágyabb és nemesebb anyagból készülnek, és sokszor csak kiegészítőként kerülnek a falra. Luxustapétát kombinálhatunk retro-, klasszikus-, vagy textiltapétákkal, valamint bármilyen egyéb típusokkal, ennek pedig csak a képzeletünk és ízlésünk szabhat határt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában