hirdetés

2017.12.22. 09:59

Nagy szeretetcsomag – Vendéglátós család Sukoróról

Advent első vasárnapján, sötétedésre érkeztünk vendégségbe a sukorói Gémeskút Étterembe. Nemcsak az ünnepre öltöztették fényárba a nemrégiben elkészült csupa üveg télikertet, hanem eredeti szándékuk szerint is vacsoraidőben mindig ilyen fogadtatás jár a vendégeknek!

 

Jó szívből érkező szeretet árad a Nagy családból, akik példája talán mások számára is szép üzenet lehet…

Kezdjük a névadással, ugyanis a Gémeskút Éttermet működtető Nagy ROL-AND Kft valójában egy dolgos család vállalkozása, név szerint: Nagy Jánosné Piroska, fia Roland és lánya Andrea a hármas fogat, ami valójában az évek múlásával – menyek, unokák becsatlakozásával – immáron nyolc főre gyarapodott. A Gémeskút valójában a múltat üzeni, ugyanis egykoron ezen a részen – ahol egy picike tó is van közvetlenül az épület előtt – állatok itatóhelye volt, aztán a sportpálya amolyan kiszolgáló bázisaként működött az a tetőteres ház, ami aztán később vendéglátós helyszíneként szolgált a Nagy család számára. Való igaz, nagyot kell merítenünk ahhoz, hogy visszaidézzük a kezdeteket, de csodálatos nyitottsággal, dokumentációs anyagokkal rendelkező „rangidős” családtag, az édesanya, Piroska igen felkészülten fogadja a krónikást. Fényképekkel teli albumok, kivágott újságcikkek sorakoznak az asztalon, nem másutt, mint az októberben átadott Télikert egyik hangulatos sarkában, ahol jól átlátni, mekkora teret is varázsoltak ide a tulajdonosok. (240 négyzetméteren, télen-nyáron le tudnak itt ültetni 150 embert, miközben az emeleti vendégtér továbbra is fogadó készen alkalmas az exkluzív elhúzódásra, a személyesebb együttlétre, kiszolgálásra. A gyönyörű terasz megépítése kétségkívül „nagy dobása” a Nagy családnak, hiszen a panoráma rabul ejtő, marasztaló, ugyanakkor ez a tágas tér alkalmas rendezvények, de meghatározóan napivendégek fogadására.

De – közeledvén szép karácsonyunkhoz – tekintsünk vissza, honnan is indult a Nagy családvendéglátós pályafutása, legyünk kicsit magasztosabbak, „karrierje”?

– Férjemmel, gyermekeim édesapjával, Jánossal mindketten olyan családból származunk, ahol nem volt vendéglátós személyes példa, amikor szakmát kellett választanunk – indítja beszélgetésünket Piroska, aki 14 évesen bekerült a megyeszékhelyre, Székesfehérvárra, a Várkapu Cukrászdába tanulónak. – Akkoriban mindhárom alapszakmát kitanulhattuk, a szakácsságot, a felszolgálást és a cukrászatot. Falusi gyerekekből aztán jó sorsunknak és igyekezetünknek köszönhetően városi vendéglátós szakemberek lettünk és egészen a rendszerváltásig az állami vendéglátás kötelékében végeztük dolgunkat. A férjemmel hamar összekerültünk, és házaspárként a Fejér-megyei Vendéglátó Vállalatnál különböző beosztásokat láttunk el, a mi korosztályunkra jellemzően vittünk szerződéses, gebines üzletet, mert akkor ezen az úton sokan végigjártak és nehéz felsorolni, mi mindent még…

És jöttek a gyerekek, előbb Andi, aztán Roli, adódott a lehetőség, hogy a sukorói sportlétesítmény épületét a vendéglátás szolgálatába állítsák. A startnál öt asztal jelentette a maximális vendéglétszámot, ami még a 30 főt sem érte el. Repüljünk hirtelen nagyot az időben és szolgáljunk egy friss, beszédes számadattal! Ha mindent egybeveszünk, az új Télikert megépültével 450 vendéget is le tudnak ültetni a házigazdák.

– Nagy bánatunkra a gyerekek édesapja új vállalkozásunk meghatározó alapjait tudta csak lerakni, és ahogy ezek a pillérek létrejöttek, gyógyíthatatlan betegség ragadta el közülünk – utal a fájdalmas veszteségükre Piroska, aki nagyon büszke gyermekeire. – Akkor a lányom Székesfehérváron egy virágüzletet vitt, hogy a pici gyermeke mellett lehessen egész nap, de édesapja halála után úgy döntött, Sukorón van szükség rá! Ezzel pedig kialakult a mi csodálatos hármasunk, ugyanis mindenki viszi a maga területét, úgy, hogy őszintén meg akarunk egymásnak felelni. Azzal együtt. hogy ki-ki megtarthatja saját egyéniségét, látásmódját. Azt is mondhatnám, a megértés művészei vagyunk és a döntéseinket is ilyen alapokon hozzuk meg. Andi a konyhát vezeti, Roli, – aki született vendéglátós – az értékesítés, azaz a felszolgálás, valamint a rendezvények szervezése, lebonyolítása terén jeleskedik nap, mint nap. Mindenkinek van egy-egy jó ötlete, hiszen találkozott jártában-keltében valami újítással. Életvitelünk úgy alakult, hogy mindennap együtt vagyunk itt a Gémeskút falai között!

Piroskáról el kell mondani, hogy minden ízében, porcikájában e vállalkozásért él, ez a kötelék az energia forrása!! Minden szakterülethez kötődik, minden idegszálával, a konyha picit közelebb áll hozzá, de 100%-os odaadással tartja kezét a vállalkozás ütőerén. (Azért sem áruljuk el életkorát!)

– A karácsonyok alkalmával korábban nagymamámnál, az ő eltávozása után pedig édesanyámnál szoktunk összejönni teljes létszámban, hogy elfogyasszuk az általa készített ünnepi falatokat – veszi át a szót a közben körünkbe érkező Andrea, akinek Gábor fia nemrégiben nősült, így a Nagy család egy kedves mennyel gyarapodott.

– Ezt megelőzően azonban mindig apu sírjánál tisztelgünk emléke előtt, hiszen a mi sikeres boldogulásunkat nagyban köszönhetjük neki is! Ha már a családról van szó Roland öcsém két aranyos kisfiát, a 8 éves Rolandot és a két és féléves Ákost is meg kell említenünk és aranyos sógornőmet, édesanyjukat, Brigittát. Mi több, nálunk nem szólam a nagycsaládban gondolkodás, hanem maga a valóság. Munkatársaim közül az alapcsapat 8-10 éve segíti munkánkat, érthetően családtagoknak számítanak ők is… Piroska, mint a család legavatottabb”szóvivője” visszaidézi férje halála utáni időket, amikor Roland fiából azonnal felelős felnőtt lett, tudta, hogy édesapjától kell átvenni a stafétabotot, a lányáról nem is beszélve, aki – mint már említettük – előző vállalkozását adta fel, hogy közös erővel folytatni tudjuk. Egy cégük van, három egyenlő rész tulajdonnal, patikamérleg pontossággal, de azonos felelősséggel is!

Roland személyiségének harmóniája

Nagy munkabírású Nagy Roland, aki nem szeret tétlenkedni egy percet sem.

Egyéniségét, személyiségét más fontos missziók is teljessé teszik. A sukorói alpolgármesterséget is annak fogja fel, elnökségi tagja a helyi Borút Egyesületnek, a „Sukoró Iskolájáért Közalapítvány” elnöke. Szép szál ember, hatalmas belső értékekkel! Ha már róla esik szó, el kell mondanunk, hogy egy hektár szőlőterületet is művel Nadapon, az ott termelt szőlőből egy borász kollegával készíti el a ház borát, ami Rajnai Rizling. Saját pálinkát is kínálnak, de stratégiai partnerség köti a Gémeskút Éttermet az Agárdi Pálinkafőzdéhez, a borokat tekintve pedig kifejezetten helyi borászatok produktumait kínálják, ezzel is segítve, támogatva a lokálitást.

Példás az is, hogy a családi fotózás kedvéért mindenki a „fedélzetre” azaz a gyönyörű adventi fényben úszó Télikertbe érkezett mosolygósan, szép ruhában, derűt és harmóniát sugározva. Így együtt látni őket, nagy felkiáltójellel kell üzennünk

mindenkinek: az összefogás és a szeretet a boldogulás igazi táplálói! Bemutatót tart hívatása szerint a konyha is azzal, hogy fotózásra két specialitást, vendég kedvencet is elkészítenek: a kondás csülköt és a vízhordó lány álmát. (Az egyik főtt csülök alapú, a másik pulykamell, erdei gyümölcsökkel ékesítve.

Messze földön híres lakodalmas bázis

A Gémeskút más műfajban is nívós szolgáltatást nyújt, immáron évek hosszú sora óta! 200 fős rendezvénysátrában lakodalmakat bonyolítanak le, messze földön híres ételkínálattal, rendezvényháttérrel.

Ahogy Roland megjegyezte, nemcsak a közvetlen tóparti térségből, a fővárosból, az ország különböző pontjairól jönnek ide a boldogító igen kimondása után felszabadultan szórakozni, mulatozni, de még Máltáról is… A fiatal pár vagy a vendégsereg szállásáról is gondoskodnak, ugyanis vállalkozásuknak része egy saját üzemeltetésű panzió, melynek felelős gazdaasszonya Roland felesége, Brigitta.

Ekkora hát Nagyék szeretetcsomagja, amelybe még Málta, a nagyvilág is belefér! És hogy mi minden még, arra tettünk kísérletet most, e riportunk közkinccsé bocsájtásával.

 Kiss Dezső Péter

 

Gémeskút Étterem: 8096 Sukoró, Fehérvári út 25.

Telefon: 22/ 476-079, mobil: 20 973 7035

http://gemeskut.com/

Szponzorált tartalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában