szponzorált tartalom

2020.06.01. 01:00

Mi alapján válasszunk univerzális távirányítót?

Az okostelefonok korában már egy egyszerű távirányító elavult eszköznek számít. De azért még ne írjuk le őket. Nem mindenki rendelkezik még okos TV-vel, ezért a hagyományos televízióhoz bizony szükség van távkapcsolóra.

Forrás: Shutterstock

Amikor divatba került, hatalmas szenzáció volt az univerzális távirányító. Manapság is nagy divatja van, hiszen, ha elveszítjük az eredetit, vagy valamilyen okból tönkre megy, nem kell kidobni vele együtt a televíziónkat is, mert nem tudunk egy ugyanolyat felhajtani. Ráadásul vannak már olyan univerzális távirányítók, amiket „tanítani” sem kell.

Na de mit is jelent, hogy nem kell tanítani a távkapcsolót? Az univerzális távirányítók lényege igazából az, hogy póteszközként használható az eredeti távirányító helyett, de legtöbb esetben ezeket programozni kell, hogy a mi TV-nk is reagáljon rá. Manapság már léteznek olyan univerzális távkapcsolók is, amik már eleve programozva vannak, és egyből irányítani tudják a TV-nket.

Nem kell őket külön programozni, vagyis megtanítani, rögtön tudják, amit kell. Természetesen ezek a távirányítók nincsenek az összes TV márkára programozva.

Programozott vagy programozás nélküli távirányítót válasszunk?

A programozott távirányítók általában a gyártó összes készülékére rá vannak hangolva. Ez azt jelenti, hogy a használati utasításban szereplő fajtákat tudjuk velük irányítani. Ezt a listát mindenképp böngésszük végig vásárlás előtt, nehogy olyat válasszunk, ami a mi TV-nkkel pont nem passzol össze.

Nagy előnye a programozott fajtának, hogy nem igényel semmilyen szaktudást vagy használati utasítás böngészést. A távirányító egyből működni fog, de csak azokkal az eszközökkel, amikre előre beprogramozták, saját beállításra nincs lehetőség.

A nem programozott távirányítók az előre programozott eszközökkel ellentétben az összes gyártó összes eszközével kompatibilisek. Ilyen esetben nem fogunk rossz távkapcsolót választani, mert mindegyik televízióval működni fog. Ugyanakkor minden készülékhez külön-külön be kell állítani, nem működik csak magától.

Ez sokakat eltántorít, hiszen nem mindenki ért a távirányító programozáshoz, még a használati utasítás segítségével sem. Persze van, akinek ez a kisujjában van, neki remek választás lehet egy ilyen eszköz.

Csak TV-hez lehet univerzális távirányítót kapni?

Mivel nem csak TV, de más egyéb készülék is távirányító segítségével irányítható, adja magát a kérdés, hogy az univerzális távkapcsolóval csak televíziót lehet vezérelni? Mert ugye nem csak a TV-jé tud tönkre menni vagy elveszni. Egyes univerzális távirányítók már képesek vezérelni a televízión túl a klímát, zenelejátszót, a garázskaput vagy a világítást is. Persze nem mindent egyszerre, érdemes utánajárni, hogy az egyes kapcsolók milyen funkciókkal bírnak, amik nagyban befolyásolják, hogy mennyire széles körben használható az adott eszköz.

Emellett a funkciók a televíziók miatt is fontosak lehetnek. Rengeteg olyan TV van forgalomban, ami számos speciális beállítással rendelkezik. A póttávirányító kiválasztásánál érdemes figyelembe venni ezeket a beállításokat, hogy az új eszköz is képes legyen ezeket irányítani. Sajnos az univerzális távirányítók fejlődése nem mindig halad olyan gyors ütemben, mint a TV-k fejlődése, ezért előfordulhat, hogy nem tudunk az összes funkcióhoz kompatibilis távirányítót találni, de persze nem lehetetlen a feladat, csak némi utánajárásra lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában