hirdetés

2018.04.12. 12:18

Mesecsatornák a tévében és az interneten (x)

Az internet és tv egyáltalán nem kell, hogy riválisok legyenek. Kiváltképpen a gyermekek esetében, akikre egyre inkább odafigyelnek a tartalomszolgáltatók és tévétársaságok egyaránt – akárcsak a szülők, akik mind tudatosabban válogatják ki a legkisebbek által elérhető adásokat.

A mesék ősidők óta fontosak a gyerekek (meg felnőttek) számára, hiszen a mesék mozgatják meg leginkább a képzeletet. Egy jó vagy éppen egy rossz mese akár hosszú évekre, évtizedekre meghatározhatja, miként is viszonyulunk a világhoz.

Az internet és tv használata kapcsán a szolgáltatók felelőssége is egyértelmű

A tévécsatornák és az internetes oldalak felelőssége hatalmas. Mondhatni az internet és tv a szülőkkel, gondviselőkkel együtt osztozik a felelősségen, hogy a legkisebbek milyen műsorokat láthatnak.

A szolgáltatók közül sokan ezt úgy oldották meg, hogy kifejezetten gyermekeknek szánt csatornát indítottak, vagy a weboldal olyan, hogy egyértelműen csak családbarát tartalmak (mesék, zenék, játékok) jelenhetnek meg rajtuk.

Tematikus gyermekcsatornák a családi televíziós csomagban

A nagy cégek közül azok, akik, mint például az Invitel, internet és tv szolgáltatást is kínálnak, kifejezetten sok gyermek televíziós csatornát gyűjtöttek egybe a családi csomagjaikba.

A legnézettebbek közé tartozik a legkisebbeknek szóló Baby TV, a Duck TV, vagy éppen az óvodásokat, kisiskolásokat kiszolgáló Nick Jr. és Minimax, és persze az örök kedvencek, a Disney Channel és a Cartoon Network.

A YouTube tett népszerűvé több független magyar mesegyártót is

A YouTube nem csak a fiatalok és felnőttek körében népszerű – sok gyermek számára ez az elsődleges műsortár, nem a televízió.

Ők persze még (megfelelő szülői kontrollal) nem mások ökörködését vagy esport közvetítéseket néznek, hanem sokkal inkább olyan mesecsatornákat, amelyeken gyakorta magyar csapatok készítette, saját tartalmak érhetők el.

Nézettségi adatok alapján a top5 YouTube csatorna a következő:

  • KerekMese,
  • KEDD,
  • Gyerekdalok és mondókák – rajzfilmek gyerekeknek,
  • MESE TV – dalok, mesék, rajzfilmek gyerekeknek,
  • OviTeve
  • A három legnépszerűbb együttesen több mint egymilliárd megtekintést produkált!

    A KerekMese csatornáján gyerekdalok láthatók vicces animációval bölcsiseknek, ovisoknak és kisiskolásoknak készítve. A megtekintések terén akár világranglistásak is lehetnének, mivel közel 630 milliószor látták a műsoraikat és több mint 317000 feliratkozójuk van.

    A KEDD csatorna folyamatosan bővülő kínálattal, sorozatokkal, rövidfilmekkel, mozielőzetesekkel, zenével, bábokkal vár minden gyermeket és felnőttet. A KEDD csatornán láthatóak a Bogyó és Babóca, az Egy kupac kufli, a Magyar népmesék, Mesék Mátyás királyról, Leo és Fred sorozatok is.

    A Gyerekdalok és mondókák animációs gyűjtemény mára ismert márka lett az országban. Igényes képi világa és finom humora a kisgyerekes szülők, pedagógusok és a gyerekek kedvence.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában