Hirdetés

2018.07.26. 12:01

Még mindig megéri Érdre költözni!

Bizonyára sokunk számára már nem újdonság, hogy mind a média, mind az éppen aktuális kormányzati beszámolókból, tehát főként a Központi Statisztikai Hivatal adataiból, miszerint ismételt fellendülését éli az országos ingatlanpiacunk.

A magyar költözni szándékozókban, független aktuális lakóhelyüktől jószerivel felvetődhet a kérdés, folyamodjanak-e hitelfelvételhez, vagy egy piacképes bérezésű állás mellett, némi állami támogatással karöltve döntsenek új ingatlan építése, vagy vásárlása mellett.

A Duna House által közzétett, negyedévenként feltöltött éves felméréseiből könnyen megbizonyosodhatunk a felől, hogy bár az elmúlt 6 év távlatában fluktuálva, viszont az ingatlan értékesítésének egyik legfőbb okaként az örökölt ingatlanok értékesítését nevezhetjük meg. Ez több mint a lehetséges okoknak a harmadát teszi ki. Tekintve, hogy a hangsúly 2015-ben, valamint 2016- ban kismértékben áthelyeződött a nagyobb ingatlanba költözésre, egyúttal közvetve utalhat a vidéki bérek emelkedésére, illetve az átlagos ingatlanpiaci árak rohamos ütemű csökkenésére. A 2010-es évi 100 %-os átlaghoz viszonyítva 2017-ben ugyan negyedével nőttek az építési költségek, mely természetesen hatott a munkaerő-, valamint az anyagköltségre is, tehát maga, az építkezési beruházások aránya megemelkedett, ám ezzel párhuzamosan a fiatalkorú, családot alapítani szándékozók részére is egyre több lakhatást elősegítő lehetőséget vezettek be. Az egyik legjelentősebb állami közpénzből való támogatás az ún. otthonteremtési programhoz kötődik, ismertebb nevén „CSOK”. Emellett ne feledjük, hogy országos szinten a 2014-es év végétől ismételt emelkedést vett ugyan az ingatlanok négyzetméterenként felszámított átlagos ára, ám 2017 nyarára az inflációt figyelembe vevő reál- és nominál (forintban értendő, mindenkor érvényes) árak közötti olló gyakorlatilag megszűnt, erről tájékoztat bennünket egy ingatlanközvetítő weboldalon közzétett kalkuláció is. Mindent egybevetve elmondhatjuk, hogy míg vidéken örökösödési okot felváltotta a nagyobb lakásba költözés, úgy Budapesten és agglomerációjában ez már a felmérés bázisévében, vagyis 2011. második negyedévétől is már magasan a többi indok fölött állt, melyet napjainkra nagymértékben kiegészít a befektetési célú ingatlanvásárlás, az indokoknak ugyanis legalább 40 %-át teszik ki. Ennek alapján azt is leszögezhetjük, hogy immár egyre több helyi és külföldi cégnek jelent kedvező befektetést a főváros és annak vonzáskörzete, a magyar lakosságnak egy év alatt mintegy 13%-kal, megegyező ütemben növekedett mind a bruttó, mind pedig a nettó átlagkereset, így már többen megengedhetik maguknak, hogy új ingatlanba, esetleg gazdaságilag magasabb színvonallal rendelkező régióba, településre költözzenek.

Komoly mozgatórugóként szolgálhat egy újonnan elnyert állás, vagy a már fentiekben említett valamelyik támogatási formának a sikeres megpályázása. Utóbbira azért tekintenek elsősorban az újgenerációt képviselők támogatásaként, mert már akár az első gyermek után (mely lehet vállalt is), sikeresen pályázhatunk a 600 ezertől mintegy 2,75-ig terjedő összeg használható fel, melynek

mértékét erősen meghatározza a gyermekek száma, valamint a beruházásra szánt ingatlan hasznos alapterülete. A támogatás más lakáshitellel együtt, vagy önmagában is felvehető, melyről részletes információt kérhetünk helyi bankintézetünkben. Előfordulhat olyan eset is, amikor meglévő ingatlanunk azért értékesítjük, ez általában a magánéleti okokként minősíthetők. Hogy biztosak legyünk objektíven felmért döntéshozatalunkban, mérjük fel, hol növekszik rohamos ütemben az ingatlanépítés, valamint vásárlás, ezt pedig vessük össze az adott térségben fellelhető valamennyi álláslehetőséggel. Nagyszerű példa ez esetben Érd, Budapest délnyugati határához közeli egyfajta agglomerációs szerepköre.

Már a XX. század első negyedétől belátták a vidéken élők is, hogy az olcsó és közeli munkába járás lehetőségei mellett, valamint a telekárak kedvező mivolta egy igazán élhető várossá teszi Érdet. A telkek eladási ára, valamint az átlagos ingatlanpiaci árak egyaránt vonzzák az ország minden pontja felől a befektetőket, vagy a Pest közelében elhelyezkedni vágyó vidéki lakosságot. A könnyű bejárást napjainkra tömegközlekedési járatok tömkelege, megannyi közúti csomóponton, valamint vasúti pályavonalon bonyolítja le. Még az 1920-as években messze a mezőgazdaság jelentette itt a legfőbb gazdasági erőforrást, ez napjainkra azonban, közvetve a főváros befolyása miatt közszolgáltatási szférája mindinkább gyarapodott és immár Pest megye legnagyobb városaként, a 2010-es kormányváltás óta 6 év leforgása alatt legalább 2200 fővel gyarapodott, visszavezetve a rendszerváltásig pedig ennek tízszeresével. Ezzel majdhogynem arányos ütemben növelték a lakóingatlanok számát, ez jelenleg meghaladja a 20 ezret is. E láncreakciót szolgáltatásbővülést, vagyis munkahelyteremtést is eredményezett, vagyis, attól már biztos nem kell tartanunk, hogy képesek leszünk-e állást találni Érden, mert e térségbeli álláshirdető portálon mintegy 1,5 ezer naprakész pozíció közül tudunk válogatni az alábbi hivatkozáson. A sokszínű álláslehetőségeket mintegy fémjelzi, hogy csak szakmunkás munkakörökből közel 230 hirdetésre bukkanhatunk, ugyanakkor több nemzetközi nagyvállalatnál pályázhatunk meg pusztán alapfokú végzettséghez kötődő betanított állásokat, tehát minden lehetőség adott, hogy egy intenzíven növekvő gazdasági csomópont közelében alapítsuk meg jövőnket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában