szponzorált tartalom

2021.06.01. 13:08

Lehetséges a házi duguláselhárítás vagy szerelő kell hozzá?

Az otthonunk vizes helyiségeiben megjelenő dugulások elég sok kellemetlenséget tudnak okozni. Mivel ezek a gondok a mindennapi életünket is megkeseríthetik, így kiemelten nagy szerep jut a megelőzésnek. A rendszeres karbantartással jelentősen csökkenhetjük a dugulások esélyét.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk hogyan vehetjük elejét a dugulásoknak, illetve részletesen kitérünk a duguláselhárítás házilag kivitelezhető módszereire is.

Mi okozhat dugulást?

A konyhai mosogató dugulásáért általában a lefolyóba került ételmaradékok és zsíros szennyeződések tehetők felelőssé, de gyakori okozó lehet még a kávézacc, valamint a liszt is. Utóbbi különösen makacs akadályt tud képezni, hiszen vízzel keveredve pillanatokon belül ragadós masszaként telepedhet meg a csövek falán.

Bár kevesen gondolnak rá, de a langyos vízzel történő mosogatás szintén a rizikófaktorok közé sorolható. Ennek magyarázata, hogy a nem ideális hőmérsékletű mosogatóvíz nem képes a zsíros lerakódásokat megakadályozni. Ezért, ha mosogatógép helyett kézi mosogatást választunk, mindenképpen érdemes melegebb vizet használnunk. Emellett a jó minőségű mosogató szerek megválasztása is kiemelkedően fontos. A zsíroldó hatásukkal nem csak az edényeket, de a lefolyók falát is megtisztítják.

A fürdőszobai lefolyók esetében elsősorban a kozmetikai termékek és a hajszálak jelentenek problémát. A nehezen leöblíthető balzsamok például belülről vonják be a lefolyókat, a papírmaradványok és a hajszálak pedig csomókban összeállva eredményeznek dugulásokat a rendszerben.

Ritkábban, de a padlóösszefolyónál is előfordulhatnak problémák. Itt általában a fürdő burkolatáról leeső idegen tárgyak és a különböző szennyeződések képeznek akadályokat. Szerencsésebb helyzetben ezek az anyagok a szifonként működő hajlatban gyűlnek fel, így könnyedén eltávolíthatók, ha viszont a duguláselhárítás házilag nem megoldható, mindenképpen szerelőt kell hívnunk.

Hogyan lehet megelőzni a dugulásokat?

A megelőzés egyik legfontosabb alappillére a karbantartás. A lefolyóink, akár csak otthonunk háztartási berendezései, gondoskodást igényelnek. Először is, a hajfogókat és a szűrőket nem árt heti rendszerességgel áttisztítanunk. Mivel ezek az eszközök nagyon sok mindent képesek felfogni, ezért gyorsan eltömődhetnek. Ha nem rendelkezünk ilyen szűrőkkel, minél hamarabb szerezzünk be néhányat. Az ajánlások szerint havonta legalább egyszer a szifonokat is érdemes kimosni. Bár a leszerelésük nem igényel szaktudást, ha nem vagyunk biztosak a feladatunkban, szakember segítségét is igénybe vehetjük.

Mindezeken túl, létezik még egy hatékony módszer a megelőzéshez. Ehhez nincs másra szükségünk, csupán egy adag forró vízre, amivel átöblíthetjük a lefolyóinkat. A forróvíz feloldja a szennyeződéseket, különösen a zsíros lerakódásokat.

A duguláselhárítás házilag is megoldható otthoni szerekkel?

Ha olcsón szeretnék megoldani a duguláselhárítást, a bolti vegyszerek vásárlása előtt megpróbálkozhatunk otthoni szerek előállításával is. Közös jellemzőjük, hogy kizárólag a háztartásban elérhető anyagokat veszik alapul, így nem kell rögtön boltba rohannunk, ha dugulás lép fel.

Szódabikarbóna és ecet

A szódabikarbóna és ecet tisztító ereje már évtizedek óta ismert a háziasszonyok körében. Első lépéseként öntsünk fél bögre szódabikarbónát a lefolyóba, majd óvatosan mehet rá az ecet A kettő keverékéből keletkező hab még a legmakacsabb dugulásokkal is elbánik. Miután a hab kellőképpen kifejtette a hatását, forró vízzel öblíthetjük le. A szódabikarbónát sütőporral is helyettesíthetjük.

Citromlé és só

A duguláselhárítás házilag citromlével és sóval is megoldható. A citromlé a savassága miatt remekül oldja a szennyeződéseket. A szer készítéséhez fél pohárnyi sóhoz annyi citromlevet kell adagolnunk, amiből egy viszonylag folyékonyabb szer képződik. Ezt az anyagot kell a lefolyóba öntenünk. Öblítésként szintén forró víz javasolt.

Szénsavas üdítők

Ha éppen üres a kamra, akár szénsavas üdítőket is alkalmazhatunk a dugulások megszüntetésére. Egyszerűen öntsük ezeket a lefolyóba, majd hagyjuk állni egy órán keresztül.

Trisó

A szódabikarbóna mellett a trisó az egyik legrégebbi háztartási tisztítószer. Azokban az időkben, amikor még nem léteztek modern vegyszerek, az otthonok fontos kelléke volt. Manapság is könnyen beszerezhető és csak néhány száz forintba kerül. Az adagolásában nincs egységes álláspont, de általában 2-3 kanálnyi elegendő belőle. A trisó mellé forró vizet kell öntetnünk a lefolyóba.

Milyen lefolyótisztító szerek állnak a rendelkezésünkre?

Amennyiben nem szeretnénk otthoni szerekkel kísérletezni, a duguláselhárítás házilag a boltban vásárolt lefolyó tisztítószerek által is kivitelezhető. Ráadásul egyes típusaik nem csak a dugulások megszüntetésére, de megelőzésre is rendszeresen bevethetők. A lefolyótisztító szereknek két változatát különböztethetjük meg.

Lúgos szerek

A folyékony állagú lúgos vegyszerek hipót és lúgot tartalmaznak. A két anyagból a lefolyóban sűrű hab keletkezik, ami kitöltve a rendelkezésre álló teret, minden szennyeződést elér. A kisebb lerakódások mellett a hajcsomókat is feloldja.

A granulátum formában elérhető lúgos vegyszerekkel óvatosan kell bánnunk. Ha ugyanis nem a csomagoláson feltüntetett ajánlások szerint járunk el, az apróbb szemcsék beleköthetnek a lefolyóba.

Savas szerek

Ezek általában kénsavat tartalmaznak, ezért ebben az esetben a duguláselhárítás házilag csak védőeszközök (kesztyű, szemüveg) használatával történhet. Mivel az ilyen szerek a fémekkel reakcióba lépve veszélyes gázokat hozhatnak létre, a tájékoztatókat mindig vegyük figyelembe.

Mikor kell szakembert hívni a dugulások megszüntetésére?

Ha makacs vagy elérhetetlen dugulással küzdünk és a duguláselhárítás házilag nem hozott eredményt, a probléma megoldására szakembert kell hívnunk. Előfordulhat például, hogy az akadályokat csak speciális mechanikus eszközökkel lehet megszüntetni, amelyekkel egyedül a szerelő rendelkezik. Ilyen lehet a womás csatornatisztító gép, aminek kisebb teljesítményű változata a lakáson belül is hatékonyan alkalmazható.

 

A szolgáltatás ára általában a lefolyó és a dugulás elhelyezkedésétől függ. A legdrágább a vécé dugulásának megszüntetése, amiért a szerelők Budapesten és környékén akár 20 000 forintot is elkérhetnek. Ez az összeg vidéken sem sokkal alacsonyabb. A kádak és csapok alatt található lefolyók tisztítása viszont ennél valamivel kedvezőbben, már néhány ezer forintos díjtól igénybe vehető. Az alap költségeket ugyanakkor, ha szakemberrel szeretnénk elvégeztetni a feladatot, kiszállítási díjak és hétvégi felár is terhelheti.

Milyen a jó szakember?

A szakember választásnál nem mindig az ár a döntő szempont. Az általános díjakhoz képest a nagyon alacsony árszabással dolgozó szakembereknél sokkal többször fordulhatnak elő rejtett költségek, mint a normál összegekkel számoló szerelőknél. Ráadásul, a túlságosan olcsó ár mellett nem biztos, hogy az általunk elvárt minőséget kapjuk. Bár a duguláselhárításnál lehetnek olyan tényezők, amelyek az árakat növelik, a jó szakember már az egyeztetés során meg tudja mondani nekünk, hogy mekkora összegekre számíthatunk.

Emellett a profi szerelő ismérve még, hogy a sürgős eseteknél rövid időn belül, akár hétvégén is a rendelkezésünkre áll, és képes átérezni a problémánkat. Az ilyen magatartás egyértelműen az ügyfélközpontúság jele.

Fontos az is, hogy a szerelő megbízható legyen, vagyis időben érkezzen az otthonunkba, illetve előre látható késésnél ne felejtsen el tájékoztatni minket. A szerelésnél egyetlen elvárás a hatékony és szakszerű munkavégzés, ami lehetővé teszi, hogy a lakásunk vizes helyiségeit minél hamarabb újra használatba vehessük. A tapasztaltabb szerelőknek ez már nem okoz komoly fejtörést.

A referenciák és a személyes ajánlások szintén sokat segíthetnek a döntés meghozatalában. Mivel egy jó szakembert hamar megismer a közösség, így a környezetünkben is érdemes érdeklődni.

Cég tulajdonos: Varga András

Telefon: 06 70/ 6 70-70-70

[email protected] 1221 Bp. Mária Terézia u. 28-30

E.V. Adószám: 62683140-2-27

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában