szponzorált tartalom

2020.10.14. 12:37

Lakberendezés vintage stílusban: Így teremts romantikus hangulatot otthon

<b>A vintage stílus töretlen népszerűségnek örvend a lakberendezés terén, de nem feltétlenül kell régiségpiacokon kutatni kopott bútorok után, bár kétségtelen, hogy a bútorfelújítás is jó móka lehet, ha időnk és kedvünk adódik hozzá. Azonban ma már a bútorgyártók is számos stílusban készítenek elemes bútorokat, és a provence-i, vintage és rusztikus bútorok újra a legjobban keresett stílusok között vannak.</b>

De nézzük csak, milyen jellemzői is vannak a vintage stílusnak? Összességében a régies, rusztikus elemeket preferáló, ennek ellenére izgalmas és egyedi stílusirányzatról van szó, amely meglehetősen romantikus belső tereket eredményezhet.

 

A romantikus báj a praktikum elé kerül a rangsorban – elképzelhetjük úgy is, hogy minden tárgynak, bútornak egyedi története van. Lehet, hogy a tálalószekrényt még a nagymamától örököltük, a vitrinben lévő dísztárgyak hagyatékból származnak, a székek a régiségpiacról, a polcon lévő méretes vázára pedig egy bolhapiacon bukkantunk rá.

LIONA elemes bútorcsalád

A színeket vizsgálva, leginkább világos és natúr színek, pasztellszínek dominálnak, a fehér és törtfehér különböző árnyalatai. Általában a dekoráció gazdag, de harmonikus, és nem ekletikus. Ahogy említettük a falakon és a polcokon régiségek is helyet kaphatnak (pl. antik csillár, régi porcelánok, aranyozott képkeret, régi könyvek, kristály és porcelán vázák, gyertyatartók, romantikus és botanikai mintás textíliák stb.). Akár dekorációs elemként használhatunk fel retró konyhai eszközöket is.

ROYAL elemes bútorcsalád

Ez már így leírva is soknak tűnhet – és valóban: a vintage stílus jellemzője az is, hogy a letisztult, sallangmentes (pl. modern vagy skandináv stílusú) enteriőrökkel szemben a vintage szobabelsők általában zsúfoltabbak.

Persze nem kötelező mindennek fehérnek lennie. A vintage stílusba a többi natúr szín is belefér, így pl. az érett fa sötétbarna színe, vagy a natúr fenyő világosabb árnyalata és természetes mintázata. Sötétebb bútorok nagyszerűen illenek pl. fehér fal mellé is, így hagyományos, rusztikus jellegű belső tereket kaphatunk, amelyek a régi parasztházak szobáit idézik, nehéz, masszív fabútorokkal. Ilyen sötétebb, hagyományos kézi technológiával vert, fenyőből készülő bútorok a veszprémi Fa-Centrumban kapható Göcsej bútorok, amelyeket népművészeti elemekkel (pl. tulipános minták) díszítenek az asztalosmesterek.

GÖCSEJ elemes tömörfa bútorcsalád

Az áruházban számos bútorcsalád rendelhető, és kiállítva megtekinthető vintage, rusztikus és provenszi stílusban. Ezek elemes bútorcsaládok, amelyek ideálisak lehetnek egy hálószoba, nappali, étkező berendezéséhez is, mivel az elemekkel az egész helyiség azonos stílusban rendezhető be. A Provance bútorcsalád vagy a Liona és a Royal bútorcsalád egyaránt illik vintage stílusú helyiségekbe is, de ha sötétebb színű bútorokat keresünk, akkor bizony a rusztikusabb Patras termékcsalád is érdekes lehet.

Az Orgona utcai Fa-Centrum bútor- és laberendezési áruházban szintén sokféle fenyőbútor kapható, ezeket fehér vagy antik pácszínnel is kérhetjük, így a pác alatt látható marad a fenyő eredeti, természetes mintázata is.

Ha vintage vagy provence-i stílusú dekorációt, használati tárgyakat, konyhai edényeket keresel, akkor is érdemes ellátogatni a Veszprémben már 23 éve működő Fa-Centrumba, mert sokféle „retró pöttyös” zománcolt edény, fonott kosár, vintage stílusú kulcstartó és tároló dobozka, fényképtartó, váza, asztali lámpa és számtalan egyéb használati- és dísztárgy található meg az áruház kínálatában.

Egyedi dísztárgyak, ajándéktárgyak, konyhai eszközök a Fa-Centrum kínálatában

Áruházunk: Veszprém, Orgona utca 1. | Email: [email protected] | Tel.: (88) 566 530

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában