Hirdetés

2021.07.21. 11:39

Így találjuk meg a számunkra tökéletes fűnyírót

Ha új fűnyíró gépre van szükség, sorjáznak a kérdések: milyen típusú legyen, mekkora vágószélességre van szükség, mire érdemes mindenképpen figyelni?

PR cikk

Fotó: Pixabay.com

Az alábbi cikkben a fűnyírókkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat igyekeztünk csokorba gyűjteni.

A kiválasztás során nincs könnyű dolgunk, hiszen a fűnyírók kínálata rendkívül széles, a különböző gépek pedig nagyon hasonlók lehetnek – legalábbis első ránézésre.

Benzines, elektromos, akkumulátoros…

Többféle típussal találkozunk, és egyikről sem mondhatjuk, hogy jobb vagy rosszabb a másiknál, viszont különböző igények kiszolgálására lehet ideális. Nagy füves területek nyírására a benzines gépek a legalkalmasabbak, azonban tudni kell róluk, hogy zajosabbak az elektromos változatoknál, az önsúlyuk miatt a mozgatásuk nehézkesebb, a karbantartásuk is körülményesebb, ráadásul az áruk is magasabb. Látszólag több hátrányos tulajdonság említhető velük kapcsolatban, mégis ezek a gépek jelentik a „királykategóriát”, amely képes megbirkózni a gyomos területek megerősödött növénytakarójával is.

Az elektromos fűnyírókra elsősorban a rendezett kertek tartozékaként tekintünk. Nagyszerű szolgálatra képesek, hiszen a használatuk egyszerű, az önsúlyuk kicsi, relatív csendesek és még az áruk is kedvező. Legfőbb hátrányuk, hogy használat során hosszabbító kábelre van szükség, ami folyton akadályoz bennünket a szabad mozgásban. Ezt a problémát hivatottak megoldani az akkumulátoros fűnyírók, estükben viszont kisebb teljesítményre és korlátozott üzemidőre kell számítanunk.

Amire még figyelni érdemes…

Triviálisnak tűnhet, de érdemes figyelmet fordítani a gép fizikai méreteire. Minél nagyobbat választunk, annál gyorsabban végezhetünk a munkával, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a nagyobb méret nehézkesebb manőverezéssel jár együtt, ráadásul az ormótlan masinákkal nehezebben érhetjük el a járdaszegélyeket. A nagy önsúly problémáját az önjáró üzemmód némiképp megoldja, a szegélyek nyírásához azonban szegélynyíróra lehet szükség.

A gép vágószélességét a kések átmérője határozza meg. A 32 cm alatti kések tökéletesen alkalmasak 200 négyzetméter alatti területek nyírására; minél nagyobb a terület, annál nagyobb késekre van szükség. 500 négyzetméter felett már 45 cm feletti vágószélesség ajánlott, illetve egyre inkább indokolt a benzinmotoros meghajtás.

Belső kertek és rendezett udvarok nyírását olyan géppel érdemes végezni, ami saját fűgyűjtő kosárral rendelkezik. Így elkerülhetjük, hogy a fűnyírást követően még gereblyézéssel is foglalkoznunk kelljen. Ráadásul ez a megoldás segítséget jelent a gyomok féken tartásában, hiszen megakadályozza a magok szétszóródását.

Azonban vannak esetek, amikor indokolt a levágott fűszálak visszajuttatása a talajra, hiszen a természetes trágya gondoskodik a nélkülözhetetlen tápanyagok megtartásáról. Ilyen esetben úgynevezett mulcsozásra van szükség; az erre alkalmas fűnyírók a késházban forgatják a levágott fűszálakat, miközben apró darabokra vágják őket. Az apró fűszáldarabkák visszakerülnek a talajra, végül természetes trágyaként hasznosulnak, ráadásul védik a talajt a gyors kiszáradástól.

Nagyon fontos tudni azonban, hogy túlzottan gyakori mulcsozás esetén a talajra túl sok fűszál kerül, ami idővel filcszerű réteget hoz létre.

Nagy mennyiségben ez a réget képes akadályozni a talaj oxigénfelvételét. Ha rendszeresen mulcsozást szeretnénk végezni, tegyünk szert egy gyepszellőztetőre is!

Ha kellő figyelmet fordítunk a fűnyíró kiválasztására, biztosan megtaláljuk azt a típust, ami a leginkább megfelel az igényeinknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában