szponzorált tartalom

2021.01.19. 13:53

Hőszivattyús vagy kondenzációs szárítógépet válasszunk?

A szárítógép az egyik legdrágább háztartási gép, így nem csoda, hogy sokaknál dilemmaként jelentkezik a fenti kérdés. Az alábbiakban segítünk a választásban, és eloszlatjuk a kételyeket!

Forrás: pexels.com

Nem kérdés, hogy szárítógépre szükség van az otthonunkban, ha nincs lehetőségünk a ruhák teregetésére, ha nagy kényelmetlenséget okoznak a szobában szanaszét száradó ruhák, vagy ha bármilyen okból gyakran kell mosnunk.

Ha igazán hatékony szárítógépet szeretnénk, akkor kombinált mosó-szárítógép helyett érdemes különálló szárítógépbe beruháznunk. Ekkor jön a következő kikerülhetetlen kérdés: hőszivattyús vagy kondenzációs szárítógépet válasszunk? A dilemma szerencsére feloldható. Nézzük, hogyan!

Hogyan működik a kétféle szárítógép?

Először is oszlassunk el egy félreértést: valójában minden szárítógép kondenzációs, a hőszivattyús ugyanis a kondenzációs szárítógépek egyik altípusa. A különbséget úgy fogalmazhatjuk meg, hogy mindkét géptípus levegőt keringet a gép belsejében, amit felmelegít, de a bennük keringtetett levegőt másféleképpen melegítik fel. A hagyományos kondenzációs gépekben ez fűtőszállal történik, a hőszivattyús gépeknél viszont hőszivattyúval, amihez a gép a kondenzálódásánál felszabaduló energiát használja fel szárításra. A kérdés már csak az, milyen különbségeket eredményez ez a működésbeli eltérés.

Energiahatékonyság

A hőszivattyús szárítógépek energiahatékonyabbak, mint kondenzációs társaik. Utóbbiak legjobb esetben is A energetikai besorolásúak, a hőszivattyúsak közt ezzel szemben akár A+++ energiaosztályú gépeket is találhatunk. Ennek az a magyarázata, hogy utóbbiaknál a gép működése közben nyert hőenergia nem vész kárba, ezért maximális hatékonyság mellett minimális energiaveszteséggel működnek.

Míg a kondenzációs szárítógép éves energiafogyasztása 500–600 kWh körül mozog, addig a hőszivattyúsé 150–300 kWh. Vagyis éves szinten nagyjából 50%-os energiamegtakarítást jelent, ha hőszivattyús szárítógépet választunk. Ha a választott gép emellett inverteres is, akkor még többet spórolhatunk, ugyanis ezek a gépek energiatakarékosabbak, és hosszabb élettartammal rendelkeznek. Ezek alapján szinte már egyértelműnek tűnhet a döntés…

De lássuk a további szempontokat!

  • Mennyire akarjuk igénybe venni a gépet? Egy kisebb, egy-három fős háztartásban a kondenzációs szárítógép is tökéletes választás lehet, hiszen heti két-három szárítás mellett még nem fog kiugró fogyasztást produkálni. Négy-öt fős háztartás és napi többszöri használat esetén viszont már egyértelműen az energiatakarékos hőszivattyús gépet érdemes választanunk.
  • Mennyire kényesek a ruháink? A hőszivattyús gép lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten szárít (kb. 50ºC), mint a hagyományos kondenzációs típus (kb. 75ºC), ezért a kényesebb ruhaneműinket is nyugodtan beletehetjük. A ruháink nem gyűrődnek, és nem is fognak összemenni szárítás közben.
  • Mennyire élünk rohanó életet? Ez lehet az egyik olyan szempont, ami mégis a hagyományos kondenzációs gépek irányába billentheti a mérleget. Ha ugyanis nincs időnk sokat várni, hogy a ruháink megszáradjanak, akkor jobb, ha utóbbit választjuk, hiszen a hagyományos kondenzációs szárítógépek a magasabb hőmérsékletnek és az üzemi hőfok gyorsabb elérésének köszönhetően jóval gyorsabban (akár kétszer olyan gyorsan is) dolgoznak, mint hőszivattyús társaik.
  • Hol tudunk helyet szorítani neki a lakásban? A hagyományos kondenzációs szárítógép működése során felmelegíti a környezetét, ezért mindenképp jól szellőző helyet kell találnunk neki. A hőszivattyús gépeket ezzel szemben 10 foknál alacsonyabb hőmérsékletű helyiségben nem szabad elhelyezni, így, ha csak a pincébe férne be, akkor jobb, ha mégse ezt a típust választjuk. A nem megfelelő elhelyezés mindkét esetben a hatékonyság romlásával fog járni.
  • Mennyit akarunk áldozni rá? Egyetlen jelentős szépséghibája a hőszivattyús gépeknek a jelentősen magasabb áruk kondenzációs társaikhoz képest. Ez azonban a szakértők szerint hosszabb távon megtérül – persze csak akkor, ha folyamatosan karbantartjuk a gépünket.
  • A hőszivattyús rendszer meghibásodása esetén viszont számítsunk rá, hogy mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlnunk, olyannyira, hogy sok esetben az új szárítógép vásárlása bizonyul a gazdaságosabb megoldásnak. Sokan ezért is döntenek inkább a hagyományos kondenzációs gép vásárlása mellett.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában