Hirdetés

2018.09.24. 01:00

Hamarosan megkezdődnek a 'Szent László-patak rehabilitációja' című projekt munkálatai

 

A vízfolyás rendezésére a „Dombvidéki vízgazdálkodás fejlesztése” című KEHOP-1.5.0 kódszámú pályázati felhívás nyújt lehetőséget. A felhívás célja a dombvidéki területeken a csapadékvíz helyben tartása, a felszíni vízlevezetés, lefolyás lassítása, a dombvidéki kisvízfolyások vízhozamának egyenletesebbé tétele a hasznosítási lehetőségek együttes megteremtésével. A támogatható tevékenységek révén a vízfolyás menti települések helyi vízkár kockázata csökkenthető. A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma 1,5 milliárdos költségvetéssel valósítja meg.

A vízfolyás teljes körű fenntartására és jókarba helyezésére utoljára 1985-1988. között került sor. Ezt követően szakaszosan történt vízfolyásrendezés 1988. és 2004. között. A legutóbbi vízfolyás rendezés a Duna projekt keretében történt 2012-2014 között, amely során a Szent László-patak bal parti, mintegy 5 kilométeres alsó szakaszán lévő töltések magassági és keresztmetszeti hiányosságai kerültek megszüntetésre, továbbá aszfalt út létesült a töltéskoronán.

A helyi társadalmi igények rámutattak arra, hogy amennyiben a közeljövőben nem történik meg a vízfolyás medrének rendezése, annak állapota olyan mértékben fog romlani, hogy a mezőgazdasági területek mellett a belterületeket is komolyan veszélyeztetni fogják a dombvidéki területről levonuló árhullámok.

A vízgyűjtő terület dombvidéki jellegéből adódóan a vízfolyás medre gyorsan feliszapolódik, ami hátrányosan hat a vízszállító képességre. Az éghajlatváltozás eredményeként kialakuló heves és sok esetben lokális csapadéktevékenység miatt az elmúlt években három alkalommal volt szükség helyi vízkárelhárítási készültség elrendelésére és védekezésre a vízfolyás melletti településeken. A Szent László-patak jelentős mezőgazdasági vízigényt elégít ki duzzasztásos vízkivételi formában, azonban a duzzasztók állapota leromlott, ezek felújítása és átépítése is megvalósul a projektben. A projekt megvalósításával kitűzött célok a környezeti értékek védelmét, a vizek jó ökológiai, vízminőségi és mennyiségi állapotának elérését szolgálják. A műszaki beavatkozásokkal javul a vízfolyás vízelvezető képessége. A vizek kártétel elleni védelem szintje a vízfolyás menti településeken nő. Ezáltal a projekt megvalósítása mintegy 35 ezer fő árvízvédelmi biztonságát szolgálja.

A projektzárás tervezett időpontja: 2021. március 15.

A projektről további információk a szentlaszlopatak.ovf.hu oldalon olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában