szponzorált tartalom

2018.12.26. 19:45

Gyorsabb és kényelmesebb betegellátás – ezt nyújtja az EESZT

2017 őszétől elérhető az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel az összes dokumentumot, amelyek a betegek ellátása során keletkeznek.

„A páciensek számára ez gyorsabbá, kényelmesebbé és személyre szabottabbá teszi az ellátást. Nem kell magukkal vinnünk az orvoshoz a leleteket, zárójelentéseket, ambuláns lapokat, mert azokat a Térből a kezelőorvos bármikor lekérheti – mondta el Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátóközpont EESZT Fenntartási és Üzemeltetési főosztályvezetője. – Az orvosok döntéseit pedig sokkal több információ segíti, hogy lerövidüljön a betegút és biztosabb legyen a diagnózis.”

A Térnek köszönhetően elkerülhetők a feleslegesen megismételt vizsgálatok, az orvosok pontosabb képet kapnak a betegükről. A háziorvos látja, hogy páciense kiváltotta-e a receptet, felhasználta-e a beutalót, azaz megkezdte vagy folytatja-e a terápiát. A gyógyszerészek pedig a betegnek felírt összes vényt látják a rendszerben, így arra is figyelmeztetni tudják a pácienst, ha esetleg két egymásnak ellentmondó receptet látnak.

Sőt, a Lakossági Portálon (www.eeszt.gov.hu) TAJ száma segítségével a páciens maga is meg tudja nézni naprakész ellátási adatait, korábbi kezeléseik dokumentumait, zárójelentéseit, leleteit, receptjeit és fel nem használt beutalóit. A lakosság informálását célzó rendszer használata egyszerű, az oldalak kimondottan felhasználóbarát módon lettek kialakítva. Jelenleg a fekvőbeteg-intézmények és a gyógyszertárak 100 százaléka, a háziorvosok 87 százaléka, a járóbeteg-intézményeknek pedig 85 százaléka használja napi szinten ezt a felhő alapú technológiát. A közelmúltban az Országos Mentőszolgálat is csatlakozott az EESZT-hez, így a mentés közben lekérhetők a páciens legfontosabb adatai, illetve automatikusan feltöltődnek az ellátás során keletkező releváns dokumentumok.

Ha minden orvos és gyógyszerész aktívan használja az EESZT-t, az ott elérhető adatok alapján pontosabb és megalapozottabb orvosi döntések születhetnek. Ha pedig sürgős beavatkozásra van szükség, az orvos gyorsabban és kockázatmentesebben tudja ellátni a beteget. Kérjük tehát háziorvosunkat, kezelőorvosunkat, hogy töltsék fel a kezelésünkre vonatkozó dokumentumokat, így gyorsabb, hatékonyabb és kényelmesebb lesz a betegellátás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában