Hirdetés

2018.07.24. 01:00

Fertőzésveszély a medencében és annak elhárítása

A strandvíz, az otthoni medence vize, gyógyvizes medencék melegvize mind alkalmas arra, hogy fertőzésekkel „ajándékozzon meg”. Sajnos a víz, mint közeg számos baktérium, vírus és gomba szaporodásának, terjedésének ideális közeg.

Fotó: Pixabay.com

A víz közvetlenül érintkezik testünkkel és a nem megfelelő tisztítás hatására rengeteg bajt okozhat. A strandok vizeit rendszeresen tisztítják, a szűrőrendszer karbantartására, annak működésére és minőségére vonatkozóan rengeteg szabály létezik, azonban otthoni, saját medencénk makulátlan tisztaságáról magunknak kell gondoskodni.

Fotó: Pixabay.com

Ha saját medencével rendelkezünk (Mennyi az ára egy saját műanyag kerti medencének?), nyilván használunk vízforgatót, cseréljük a szűrőbetétet vagy homokot és különböző víztisztító szerekkel igyekszünk az algásodást és a kórokozók megjelenését megakadályozni. Azonban, ha nem vagyunk elég profik, ha nem vagyunk elővigyázatosak és nem nézünk utána a szükséges módszereknek, óvintézkedéseknek, könnyedén elkaphatunk valamit.

Hogyan?

Elég egy olyan személy, aki hordozója gombának, baktériumnak és máris megfertőződhet a család. Természetesen nem gyakori ez, de nem megfelelő vízkezelés mellett bizony előfordulhat. Sajnálatos módon strandok, uszodák medencéiből is többen szednek össze

nyavajákat évente, mint az megengedhető volna és ezek nem mindegyike származik a papucs nélküli tusolásból.

A 30-38 fokoz vízben olyan, nemi szerveket támadó kórokozók tanyázhatnak könnyedén, mint a Candida albicans vagy a Trichomonas vaginalis. A férfiak ilyen szempontból cseppet védettebbek, azonban a legapróbb sérülésekkel sem szabad fürdőbe vagy sok barátunk, ismerősünk, esetleg gyerekzsúr által használt saját medencénkbe lépni. Utóbbit előtt jól fertőtlenítsük át.

Az is fontos, hogy igyekezni kell a víz szájba jutását és lenyelését elkerülni, mert számos baktérium okozhat emésztési panaszokat, sőt a főleg patkányok által terjesztett Leptospira májbajt, sárgaságot, gyulladást idéznek elő. Ezek a szájba és emésztőrendszerbe jutva vagy a bőrön át felszívódva is támadnak.

Ha patkányt, egereket veszünk észre házunk körül, nagyon ügyeljünk arra, hogy a medence közelébe ne jussanak, illetve, ha döglött patkánnyal találkozunk saját medencénkben, mindenképpen cseréljünk vizet. A patkány vízbe kerülésének megakadályozására hatékony megoldás a medencefedés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában