szponzorált tartalom

2019.03.05. 07:35

Farsangi jelmezes mulatság – honnan ered?

A farsang szó hallatán szinte mindenki a táncos mulatságokra és az álarcosbálokra gondol. Azt viszont kevesen tudjuk, hogy pontosan mit is ünneplünk ebben az időszakban és milyen farsangi népszokások kötődnek hozzá.

A farsangi időszak vízkereszttől húshagyókeddig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemzik. A farsang eredete az ókori Itáliába nyúlik vissza és rendkívül gazdag néphagyományokra épül.

A farsang a tél és a tavasz küzdelmének szimbolikus megjelenítése is egyben, a tél búcsúztatása és a tavasz várásának ünnepe. Magyarországon a középkorban terjedt el a farsang megünneplésének szokása. Igen változatos és sokszínű néphagyomány kapcsolódott hozzá: drámajátékok, farsangi dalok, álarcos és jelmezes báli mulatságok, farsangi versek és sokszor termékenységi varázslások kötődtek az ünnepi időszakhoz. A farsang csúcspontja a karnevál, más néven „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól

húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált, Magyarországon pedig a mohácsi busójárást.

Februárban minden iskolában, óvodában jelmezversenyt rendeznek a farsang jegyében. Nyilvánvaló, hogy a kicsiket leginkább az tartja lázban, hogy évről évre milyen gyerek jelmezt öltsenek magukra. Ha nincs időd a farsangi jelmezek elkészítésére, szerencsére a jelmezkölcsönzőben vagy jelmez boltban több száz maskara közül választhatsz.

Ha mégis valami igazán egyedire vágysz, kicsit kutakodj az interneten, jobbnál jobb otthon is könnyen elkészíthető jelmez ötletet találhatsz. A farsangi jelmezek házilag is könnyedén elkészíthetőek, egy kis kreativitással igazán mutatós darabokat tudsz alkotni, melyben gyermeked biztosan nagy sikert arat a jelmezversenyen.

Az álarcosbálok mellett a mulatozásról, vigadozásról és bálozásról híres farsangi időszak nélkülözhetetlen része a vendégvárás, evés-ivás, dőzsölés. A babona szerint, ha a farsangi időszakban sokat lakomázunk és sok finom ételt eszünk, a jövő évi termés bőséges lesz. Így hát nem csoda, hogy a farsangi asztalok tele vannak finomabbnál finomabb ételekkel.

A tradicionális farsangi menü rendkívül sokféle, de szinte mindenhol szerepel benne tepertő, kolbász, disznótoros, káposzta és kocsonya. Vendégváró falatnak tökéletes a pogácsa, desszertnek pedig az elmaradhatatlan farsangi sütemények, a farsangi fánk és a különböző töltelékkel készített rétes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában