szponzorált tartalom

2019.06.06. 19:49

Egy varázslatos bútordarab a lakásban – a tükör

Nem igazán van előtérben a lakásban, de ha nincs, biztos, hogy keresgélni kezdjük. A nap elején elhagyhatatlan szertartás megállni előtte, és egyébként is sokszor nézegetjük. Ez nagy kedvencünk, a tükör, amely ha jól helyezzük el, feldobja az otthonunkat.

Igazi kincs volt, ami ma hétköznapi tárgy

Egykor hatalmas fényűzésnek számított, és rejtélyét számos mesében megemlítik. Nem csoda, hogy nagyra becsülték, mert nem volt egyszerű előállítani.

Az ókorban rézből és ezüstből készítették Keleten. Ez utóbbi anyag azért volt kedvelt, mert színhűen adja vissza az árnyalatokat, és szinte teljes egészében visszaveri a fényt. Az ezüst hátránya az volt, hogy rövid időn belül oxidálódni kezdett a felület a levegővel érintkezve, és azután már nem adott tiszta tükörképet.

A középkorban felfedezték, hogy ha üveglapot helyeznek a fémréteg elé, az megállítja a rozsdásodást, így – stílszerűen – eljött a tükrök fénykora. A velencei üvegtükröket még egy plusz csavarral készítették: az üveglap hátuljára kerülő ólomlemezt higannyal öntötték le, ez a foncsor.

Kimondottan értékesek voltak ezek a bonyolult eljárással készült tárgyak. A babona, miszerint tükröt eltörni hét év balszerencsével jár, eredetileg a velencei gazdagok figyelmeztetése volt a szolgáik számára.

Feng shui: ha a hálóban van tükör, takarjuk le éjjelre

A tükör mindig is izgalomban tartotta az embereket. A feng shui, a kínai térrendezési iskola rengeteg szabályt tartogat e téren: például hálószobába semmiképp ne helyezzük el ezt a tárgyat. Sötét helyekre viszont érdemes tenni, mert fokozza az energiát; a sérült tükörtől szabaduljunk meg, mert a tükörcserepek – ha ezeket használnánk – szétszabdalják azt, amit nézünk bennük.

A bagua (vagy bágua, Pa Kua) tükörrrel sokan találkozhattunk már: ez a nyolcszögletű tükör képes helyrebillenteni a rossz energiájú teret. Általában kültéren helyezik el.

Amit többek közt érdemes átvennünk a feng shuitól, az az a – meglehetősen praktikus – bölcsesség, hogy optikailag nagyíthatjuk ezzel a megoldással a teret.

Illetve javasolt, hogy úgy helyezzük el a tükröt, hogy szép tárgyakat és kellemes belső teret tükrözzön. Ha rendezett a lakásunk, erre sokkal több esélyünk van.

 

Kerettel vagy keret nélkül?

Nem mellékes a tükör mérete: kis helységben furán hat egy óriás darab, de ha az előszobába helyezzük el, hálásak leszünk érte minden indulás előtt. A keret nélküli tükör letisztult megjelenésével remekül illik a modern lakásokba, de egy esztétikus, érdekes keret sokat hozzáadhat az összképhez.

A több elemű, esetleg széthajtható panelekből álló tükrök remekül használhatók a fürdőszobában vagy a sminkasztalon. Ha a színek tekintetében is tökéletesen szeretnénk a sminkünket elkészíteni, ügyelnünk kell a fényhatásokra – a legjobb a nappali fény -, a felülmúlhatatlan megoldás pedig erre a célra a profik által használt kozmetikai tükör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában