Hirdetés

2018.05.29. 18:14

Az Észak-Alföldi idegenforgalmi régió látványosságai és lehetőségei (x)

A Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék nagy részét lefedő turisztikai régió területén több száz település található, amelyek közül némelyik egészen kimagasló turisztikai vonzerővel bíró látványosság számára biztosít otthont.

Az Észak-Alföldi turisztikai körzet területén található számos természeti képződmény mellett a nagyobb városok is számtalan látványossággal rendelkeznek. Ember alkotta emlékművek, műemléképületek, fürdők, a kulturális örökségek őrző otthonaként szolgáló múzeumok, könyvtárak, kulturális rendezvények egyaránt fellelhetőek a térségben.

Természeti örökségei között érdemes elsőként megemlíteni a Hortobágyi Nemzeti Parkot. A Világ Kulturális és Természeti Örökségének listáján is szereplő nemzeti park síkságán szikes puszták, löszös puszták, mocsarak és árterek találhatók, amelyek számos védett állat és védett növény számára jelent otthont.

A Hajdú-Bihar megyei települések hosszú sorának élén Debrecen városa áll. Az ország második legnagyobb városaként is ismert Debrecen területén található az ország legrégebb óta üzemelő szállodája, az Aranybika Szálló, szintén itt található egész Közép-Európa legnagyobb szélmalma, és egy állatkert is rendelkezésére áll az idelátogatóknak. Gazdaságát leginkább az élelmiszeripar határozza meg.

A Jász-Nagykun-Szolnok megye területének székhelye Szolnok városa. A Zagyva és a Tisza torkolatánál található város gazdaságát és álláslehetőségeit leginkább a könnyűipari üzemek határozzák meg, betanított munkások százainak biztosítva ezzel megélhetési lehetőséget. Szolnok álláskínálatában kapcsolódó álláshirdetésekkel találkozhatnak a szolnokallas.hu weboldalon.

Látványosságai között említésre méltó az ország legrégebbi, ma is működő művésztelepe, kulturális örökségeit számos múzeum is őrzi, illetve gyógyfürdő is várja az idelátogató turistákat.

A Zagyva folyó két partján elterülő Jászberény városa is tartogat lehetőségeket a kirándulók számára. Az országon egyedülálló programkínálattal rendelkező állatkertje és termálfürdője egyaránt a térségbe vándorló turisták jó élményekkel való gazdagodását szolgálják.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fennhatósága alá tartozó települések székhelye Nyíregyháza városa. Itt a várostól nagyjából 4 km-re található a jó hírnévnek örvendő Sóstófürdő. A Nyíregyházi Állatkert szintén országos hírnévre volt képes szert tenni, a családosok számára kiváló program lehet megtekinteni bemutatásra szánt állataikat. Itt is több múzeum és könyvtár őrzi a térség kulturális örökségeit.

Az Észak-Alföld turisztikai régió területén számos gyógyfürdő és wellness-központ is található. Hajdú-Bihar megy gyógyfürdőinek listáját olyan kimagasló nevek ékesítik, mint a Debreceni Aquaticum Gyógyfürdő, a Hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Béke Gyógyszálló és Gyógyfürdő és a Püspökladányi Gyógyfürdő. Jász-Nagykun-Szolnok megyében találhatóak a Berekfürdői és a Cserkeszőlői termál-és strandfürdők. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fürdőinek sorában a Nyíregyházi

Sóstógyógyfürdő, a Fehérgyarmati Szatmár-Bereg Kórház és Gyógyfürdő és a Kisvárdai Várfürdő szerepelnek.

Ez a teljesség igénye nélkül készült lista aligha tudná egy csokorba fogni az Észak-Alföld területén található látványosságokat, de talán képes lesz felkelteni valaki érdeklődést a régió látnivalói iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában