szponzorált tartalom

2020.06.01. 01:00

A protein fontossága

A rendszeres testmozgás fontosságát senki nem tagadhatja, azonban van egy következő lépés, ami elengedhetetlen tartozéka az egészséges életmódnak, ez pedig a megfelelő táplálkozás. Edzések alkalmával sokan használnak protein italokat, amik a magas fehérje tartalomnak hála segítik az izom fejlődését.

Ezt kezdő sportolók úgy élik meg, mint egy csalást, azt hiszik, hogy ezáltal sokkal könnyebb a várt testfelépítést elérni, ami tévedés. A fehérjefogyasztás minden sportolónak kötelező, azonban vannak bizonyos kimondatlan szabályai, amikkel érdemes tisztában lenni.

Először is, a fehérje fogyasztása az edzések előtt kötelező. Miután elvégeztük az óránkat, megtettük a megfelelő mozgás gyakorlatokat és hazaértünk, el kell készítenünk egy újabb tányért, amiben már csak 50%-a kell, hogy fehérje legyen, a maradéknak pedig a szénhidrátokból kell kitevődnie. Először próbálkozhatunk az olyan ételek fogyasztásával, aminek magas a fehérje tartalma, azonban egyes sportolók ajánlják a szójának a kerülésért.

Kerüljük a tartósított ételeket

Az olyan tartósított termékek, amik fehérjét tartalmaznak, azonban elkészítésük nagyipari feldolgozásból származik, szintén kerülendők. Ebbe a csoportba bele lehet írni az olcsó virsliket, meg a fagyasztott csibefasírtokat is. Bár a gyerekeknek ez talán könnyebb elkészíteni, hiszen a kicsik sokszor válogatósabbak, hogyha az egészségről van szó, akkor ezeket a termékeket inkább hanyagoljuk.

A rengeteg adalékanyag, E betűk és színezékek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a termékek hosszútávon káros hatással legyenek a szervezetünkre. Hiába tartalmaznak hozzáadott fehérjéket, ezzel csak hízni fogunk, így később szükségszerűvé válik a fogyókúra.

Érdemes természetes eredetű ételekre alapozni akkor is, amikor fehérje fogyasztásról beszélünk. Egyszerű megvenni magát az csirkemellet, amit mi magunk fogunk majd felvágni, és elkészíteni. Van még a sertéshús, marhahús is, azonban a daráltnál figyeljünk az összetevőkre.

Természetesen a darált húsnak nem kell alapvetően egészségtelennek lennie, azonban sokszor az összetevői inkább károsak, mivel bőrt és más adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek nem fehérje dúsak.

Hús- és növényalapú fehérje

A hal lehet tonhal vagy a lazac, hering, vagy harcsa, ezek megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmaznak. Nem utolsó szempont az sem, hogy így az egészséges omega-3 is a szervezetünkbe fog jutni, a számtalan vitamin mellett. Kipróbálhatunk különböző ízeket, hogy megtaláljuk a kedvencünket a rendszeres fogyasztáshoz. Ráadásul erősíti a szívet, szűri a vért is, ezáltal tényleg egészséges a fogyasztása.

A tojás a következő étel, amit bármikor ehetünk, sokak szerint ez a legjobb fehérjeforrás, ráadásul, rengeteg féleképpen tudjuk elkészíteni.

Tejtermékek fogyasztásánál csak arra kell figyelnünk, hogy érzékenyek vagyunk-e a laktózra. Ezután jönnek azok a megoldások, amik például a vegetáriánusoknak fognak kedvezni, vagy a vegánoknak, akik mindenféle állati eredetű fehérjét elutasítanak.

Szerencsére ma már ők is kényelmesen vásárolhatnak olyan, quinoa lisztből készült édesített proteint, amit mindennapos edzéshez terveztek, és az ő életvitelüknek is megfelel, csak növényi fehérjét tartalmaz, mégis izomtömeg-növelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában