szponzorált tartalom

2020.10.06. 00:00

A kereskedők is komoly szerepet vállalnak a folyamatos áramellátás biztosításában

<b>„Ahhoz, hogy a villamos energia minden időpontban és minden szükséges helyen rendelkezésre álljon, az energetikai rendszer számos szereplőjének összehangolt munkája szükséges. E sokszereplős és szerteágazó láncban komoly ellátásbiztonsági feladat hárul a kereskedőkre is” – mondta lapunknak Czinege Kornél, az MVM Csoport villamosenergia-nagykereskedő vállalata, az MVM Partner Zrt. vezérigazgatója.</b>

Fotó: MVM

Nemrégiben jelentős átszervezések zajlottak az MVM Csoporton belül. Mennyiben és hogyan érintette ez az MVM Partner Zrt. tevékenységét?

Az MVM Partner Zrt. történetében jelentős változást jelent, hogy társaságunk április 1-től az MVM Csoport egyedüli villamosenergia-nagykereskedőjévé vált, amivel párhuzamosan a korábbi kiskereskedelmi tevékenységeink a csoport más specializált tagvállalataiban folytatódnak. A változások a nemzeti energetikai holdingon belüli profiltisztítási, optimalizációs törekvések részeként zajlottak.

Mivel foglalkozik pontosan egy villamosenergia-nagykereskedő?

Az MVM Csoport tevékenysége mára az energetikai értéklánc teljes vertikumát lefedi, a termeléstől a nagy- és kiskereskedelmen át a lakosság ellátásáig. A villamos energia piacán a nagykereskedő alapvetően a termelőktől és az energiapiacról vásárolja meg az áramot, illetve különböző energiapiaci ügyletekkel igyekszik a legoptimálisabb energiamixet összeállítani, optimalizálva portfóliója értékét. Mindez azt jelenti, hogy a villamos energia mellett számos más termék piacán is jelen vagyunk, legyen szó akár a széndioxid-kvóták, a szén, de például a zöld áram származási garanciáinak területéről. E termékek piacai azért érdekesek számunkra, mert mind szorosan kapcsolódnak a villamos energia árához, jelentősen képesek befolyásolni azt. Az ilyen széleskörű termékportfólió az, amely képes biztosítani a hatékony villamosenergia-nagykereskedelmi tevékenységet. Az ország egyik legnagyobb mérlegköréért vagyunk felelősek, értékesítünk a kiskereskedőnek, és ellátjuk a főként lakossági ügyfeleket kiszolgáló egyetemes szolgáltatókat is. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet tudjuk kihozni a mindenkori portfóliónkból, Európa 16 országában kereskedünk, és éves szinten tízezres nagyságrendben kötünk kereskedelmi ügyleteket.

Czinege Kornél Fotó: MVM

Mérlegkörfelelősként milyen feladat hárul az MVM Partnerre? Mit jelent ez a gyakorlatban?

A villamos energia természetéből adódik, hogy a rendszerbe mindig annyi áramnak kell bekerülnie, mint amennyit éppen fogyasztanak belőle, tehát egyensúlyban kell lennie a termelésnek és a fogyasztásnak. A mérlegkör egy virtuális egység, amelyben leegyszerűsítve erőművek és fogyasztók szerepelnek, gyakorlatilag kicsiben leképezi a nagy villamosenergia-rendszer működését, ahol a mérlegkörfelelős feladata az, hogy a rendszerirányító MAVIR ZRt. felé minél inkább kiegyensúlyozott menetrendet biztosítson.

Ez a pozíció komoly felkészültséget és folyamatos tervezési tevékenységet igényel. Különösképpen, hogy az elmúlt időszakban a megújuló energia, ezen belül is a szélerőművek és a napelemek időjárásfüggő termelése egyre nagyobb mértékű, éppen ezért a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetünk erre a területre is, mérlegkörünkben is jelentős kapacitással képviselteti magát ez a szektor.

Mi történik például, ha kiesik egy nagyobb termelő, hogyan biztosítható ekkor a zavartalan ellátás?

Amennyiben nem várt módon kiesik egy hazai termelő (erőmű), vagy csak a tervezettnél kevesebbet tud termelni az adott időszakban, akkor a rendszerirányító az általa ilyen helyzetekre is lekötött kapacitások segítségével azonnal lép: utasít más termelő egységeket a villamosenergia-termelés növelésére. De a kiesésben érintett erőműnek és kereskedőnek szintén érdeke, hogy minél hamarabb piaci alapon tudja pótolni a kieső termelést, mert a MAVIR által behívott tartalékkapacitások meglehetősen drágák. A nagykereskedő ilyenkor saját szerződött termelői portfólióján belülről is megpróbálhatja pótolni a kieső mennyiségeket, vagy körbenéz a piacon, hogy van-e elérhető villamos energia, és aztán gazdasági alapon dönt: a kedvezőbb árú alternatívát választja. Tehát egy nagykereskedő még ilyen helyzetben is a költségek csökkentését segíti elő.

A nemzetközi jelenlét milyen előnyt jelent, illetve miként hat az MVM Csoport nemzetközi terjeszkedésére?

A nagykereskedelmi tevékenység egy külföldi piacon tekinthető „előretolt helyőrségnek”, hiszen jelentős piacismeretet biztosít, amivel értelemszerűen támogatni tudjuk az MVM Csoport mindenkori expanziós törekvéseit.

A nemzetközi jelenlét azonban mindezek előtt a mindenkori portfólió optimális menedzselést segíti, tágítja a lehetőségek körét mind beszerzés, mind értékesítés tekintetében, tehát segít minket az előállított érték növelésében. A széleskörű hazai termelői portfóliónk mellett ezzel a kiterjedt nemzetközi kereskedelmi tevékenységünkkel tudunk a leginkább hozzájárulni ahhoz, hogy a hazai villamosenergia-rendszer, az otthonok, üzemek és intézmények számára zavartalanul és megfizethető áron álljon rendelkezésre a villamos energia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában