Hirdetés

2023.05.17. 13:39

Mi is az a hűségidő?

A hűségidő fogalmát alighanem mindenki ismeri, azonban ha mélyebbre ásunk a témában, akár meglepő dolgokat is megtudhatunk a konstrukcióról.

Fotó: Shutterstock

Mi a hűségidő pontos definíciója?

Jogi értelemben véve a hűségidő vállalása azt jelenti, hogy határozott idejű jogviszonyt kötünk a szolgáltatóval. Ha a meghatározott időszak vége előtt szeretnénk felmondani a szerződésünket, akkor főszabály szerint kötbért kell fizetnünk (a kivételekről még szó lesz később).

A hírközlési törvény legfeljebb 12 hónapos hűségidőt engedélyez készülék nélküli előfizetések esetén, ha pedig készüléket is vásárolunk,  24 hónap a maximum.

A hűség jutalmai 

A szolgáltatók számára nagy könnyebbség, hogy hosszabb távon is számolhatnak hűségdíjas előfizetőkkel, ezért a hűségidő nélküli telefon-előfizetésekhez képest általában kedvezménnyel kínálják csomagjaikat .

Szintén jellemző, hogy a szükséges készüléket kedvezménnyel, illetve kamatmentes részletre adják – vagy akár teljesen ingyen, ami több tízezer forintos megtakarítást is jelenthet.

Nem feltétlenül kell kötbért fizetnünk (H2)

Az alapszabály , hogy kötbért kell fizetnünk, ha a hűségidőszak lejárta előtt szeretnénk felmondani előfizetésünket – ezért ha tudjuk, hogy csak pár hónapig lesz szükségünk a szolgáltatásra, nem érdemes hűségidőszakot vállalnunk.
Van azonban két  kivétel: a költözés és az elhúzódó szolgáltatói hiba. Ha olyan helyre költözünk, ahol a szolgáltató nem elérhető – például egy kábeltévé-előfizetés esetében ez elég gyakori probléma –, akkor nem kell kötbért fizetnünk a szerződés felmondása esetén.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha egy műszakit hibát a szolgáltató képtelen határidőre orvosolni. Ez esetben 15 nappal a határidő után szintén kötbér nélkül mondhatjuk fel a szerződésünket.

Mi történik, ha lejár a hűségidő?

A hűségidő célja, hogy a szolgáltató meg tudja tartani előfizetőit, ezért általános, hogy annak lejártakor újabb kedvezményes ajánlattal keresik meg az ügyfelet – egy újabb hűségidős szerződésért cserébe. 
Ha nem hosszabbítunk, megeshet, hogy hirtelen megemelkedik az előfizetési díjunk, hiszen átkerülünk a hűségidő nélküli előfizetők közé – egyes szolgáltatók azonban meghagyják a korábbi kedvezményes tarifát,  abban bízva, hogy amennyiben nem változik a díj, az ügyfél sem érez késztetést arra, hogy váltson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában