Szponzorált tartalom

2022.05.18. 00:00

A generációs megújulás fontossága

A generációs megújulás a legnagyobb kihívás a mezőgazdaság jövője szempontjából. Ez egész Európára nézve igaz. A generációváltást egyebek között hátráltatja az ágazat kedvezőtlen megítélése, az idős gazdálkodók visszavonulási hajlandósága, a generációk közötti eltérő szemlélet. Ezeket tovább erősítik a gazdaságok átadását, az öröklést érintő adminisztrációs terhek, a hitelhez jutás nehézségei, és lehetne még sorolni. A kérdés mégis csak az: ki műveli a földet a jövőben?

Forrás: pexels.com

A kérdéskör azért fontos, mert kiemelt szükség van az örökléssel kapcsolatos jogszabályok észszerű és igazságos módosítására, hogy a birtokstruktúra ne aprózódjon tovább. Az utódlás során ugyanis sok esetben olyannyira kis területek képződhetnek, amelyek megművelése már gazdaságilag nem hatékony. Emellett a gazdaságátadás jogi hátterében is változásokat kell eszközölni, hogy az új vezető minden esetben jogutódként tudja folytatni a munkát (pl. a bérelt területek esetében is).  

A KAP Stratégiai Terv jóváhagyása esetén a fiatal mezőgazdasági termelők hektáronkénti támogatása az eddigi összeg két és félszeresére emelkedik, valamint a területi felső korlát is 300 hektáros birtokméretre módosul. A tervek szerint új elem lesz a kis és közepes gazdaságok támogatása, ami szintén segítség a gazdaságot átvevő gazdálkodóknak is. Az alaptámogatáson felül 10 hektáros birtokméretig hektáronként további 20 ezer, míg 11 és 300 hektár között hektáronként további 10 ezer forint támogatásban részesülhetnek a termelők.  

2019-ben elindítottuk a Gazda leszek! programot, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára vonzóbbá tegyük az agráriumot. A generációs megújulást és a szektorban tapasztalható munkaerőhiány minőségi pótlását kívánjuk ezzel elősegíteni.  Úgy gondolom, a szemléletformálást fiatal korban kell elkezdeni, ezért óvodásokhoz, iskolásokhoz látogatunk el, hogy megismertessük és népszerűsítsük a gyermekek, a gyermekek szülei és nevelői körében az agrárium változatos világát.  

A magyar agrárgazdaság gyors ütemben fejlődik, számos lehetőséget hordoz magában. Amennyiben jóváhagyásra kerül a KAP Stratégia terv és hatályba lépnek az örökléssel továbbá gazdaságátadással kapcsolatos jogszabályok, akkor adott lesz a forrás és a jogszabályi környezet is arra, hogy a fiatal szakemberek zökkenőmentesen vegyék át és fejlesszék a hazai agrár vállalkozásokat.

Kamarai választás lesz 2022. május 20-án, ahol  a tagság a küldöttjelölt listára voksolhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában