Hirdetés

2022.02.11. 15:03

Itt a tavasz: miket szerezz be a kertészkedéshez?

Amikor tél végén kisétálsz a kertbe és körülnézel, akkor bizony valószínűleg egy nem túl hívogató helyet látsz éppen csak bimbózó fákkal. Némi munka kell ahhoz, hogy virágos, gyümölccsel-zöldséggel termő kerted legyen, ami pihenésre is alkalmas.

Mikor érdemes elkezdeni a kerti munkát?

Már februárban belevághatsz a kert rendezésébe: például az esetleg elhalt növényeket érdemes kiszedned a földből. Tél végén ideje metszeni a gyümölcsfákat, bokrokat, vagy éppen a muskátlit. 

Emellett még a rügypattanás előtt végezd el a lemosó permetezést a kártevők ellen. 

 

Virágok és konyhakert: kertészeti különbségek

 

Használhatod házad táját zöldség-gyümölcs termesztésre, vagy inkább meghagyhatod a helyet a virágoknak. Amennyiben konyhakertet alakítasz ki, akkor már februárban ajánlott elkezdeni bizonyos palánták előnevelését melegebb helyen. Ha finom cukkinit vagy paradicsomot szeretnél enni nyáron, akkor a palántázást érdemes korán kezdeni.

A virágmagokat csak vetned kell a megfelelően előkészített földbe. De számos zöldség magját is elvetheted már tavasz legelején, például a répát, vöröshagymát. A régebbi vetőmagjaidnak mindig ellenőrizd a szavatossági idejét!

 

Ásó, kapa, nagyharang?

 

Ha nagyharang nem is feltétlenül kell, de ásó nélkül nem tudod a földet kellően átdolgozni a vetéshez, a kapa pedig szükséges a gyomláláshoz. El fog még kelni a gereblye, lapát, és az öntözőkanna, vagy slag. Nagyobb földterület esetén egy jó talicska sem árt. 

 

Egy kis kerti dekoráció

 

Amikor kikel a friss fű és megjelennek a virágok, jól esik majd egy kicsit kiülni a szabadba. 

Érdemes a kerti felszerelésnek a megérdemelt pihenéshez is tartalmaznia pár dolgot. 

A gyerekek legszívesebben egy homokozóból élvezik a szabadtéri családi időtöltést. Ha barátokat hívnál, akkor időben szerezd be a napernyőket, a grill felszerelést, vagy éppen a függőszéket. Ha jó munkát végeztél, mindenki gyönyörködni fogsz a kertedben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában