Hirdetés

2022.01.26. 14:51

Légy fitt télen is – a kerékpár(ok) jelentősége

Minden évszaknak megvan a maga szépsége, viszont elmondhatjuk, hogy jó időben, főleg nyáron, a kerékpárok száma jóval magasabb a forgalomban, mint a hideg téli hónapokban. Ez utóbbi esetben sokan szomorúnak érezhetik magukat a napfény hiánya miatt – vagyis ilyenkor szezonális érzelmi zavarban szenvedünk, melynek tünetei lehetnek a rossz hangulat, az ingerlékenység, a szorongás és a mindennapi tevékenységekben megtapasztalt öröm hiánya. Pedig a téli túrák az egész év legvarázslatosabb túrái közé tartoznak. Van valami értékes és hihetetlen ebben az időben, még ha a napsütéses órák száma egyre kevesebb is.

Forrás: Pixabay

A kerékpárok fontossága télen

 

Egy jó lámpakészletekkel például a naplemente utáni kerékpározást éjszakai túrákkal is meghosszabbíthatjuk, városban és terepen egyaránt. A tél nagyon különleges időszak a kerékpárok használatára, mivel az ismerős útvonalak még látványosabbnak tűnnek, és olyan dolgokat is észrevehetünk, amilyeneket korábban talán soha, például egy vidéki házat, amely egyébként egy fasor mögött rejtőzik. A dér, a hajnali köd és a fagyos tájak megpillantása csak néhány a téli felfedezés rendkívül szép előnyei közül. 

A hazai online üzletek a kerékpárok széles választékát kínálja, a Vigor Teide MTB modellt már 60 ezer forintért, a Foreknow Mountain Fat Bike-ot pedig majdnem 600 ezerért szerezhetjük be. Utóbbival az élmény mellé nagyfokú biztonságot is kapunk. 

 

Függetlenül attól, hogy milyen kerékpárral közlekedünk, a karbantartás és a tisztítás különösen nagy kihívást jelent, ha az utakat sóval és homokkal szórták le. Különösen figyelnünk kell a hajtáslánc tisztítására. Ha nem figyelünk erre, akkor a só, a latyak és a homok következtében csúnya rozsda képződik rajta, ami a lánc meghibásodásához vezethet.

 

Hogyan öltözzünk télen?

 

Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy az időjárásnak megfelelően és rétegesen öltözzünk, illetve hogy végtagjainkat befedjük. Tartsa észben ezt a nagyszerű közmondást: „Nincs olyan, hogy rossz idő, csak rossz ruházat!” Mi történik akkor, ha ezek nem motiválnak minket, inkább otthon maradnánk, Netflixet nézve és bekuckózva? Ilyenkor célszerű terveket készíteni, ha nincs messze a munkahelyünk, úgy érdemes bringára ülnünk, és ezzel letudni a napi sportolási tevékenységet. 

 

Továbbá minden nap kiválaszthatjuk, hová menjünk, és amennyire lehetséges, különböző útvonalakat fedezhetünk fel. Tekerjünk, ameddig csak időnk engedi, mielőtt hazatérnénk, hogy végül kellemes zuhanyozással zárhassuk a napot. Mindezek mellett, ha ezek a kiruccanások rutinná válnak, akkor az egészséges életmódot sem hanyagoljuk el, és a testi-lelki felfrissülés is garantált.

 

Legyünk tagja egy közösségnek

 

A kerékpároknak jót tesz, ha sokat veszik igénybe, és nekünk sem jó egész nap otthon ülni. Szerezzünk barátokat, nézzük meg, hogy a közösségi médiában milyen kerékpáros csoportokat találunk, és lépjünk be. Vagy vegyünk részt különböző kerékpáros eseményeken. Ne feledjük: társas lények vagyunk, és együtt minden könnyebb, mint egyedül. 

 

Kezdjük sporttal az újévet

 

A téli kerekezés tavasszal valóban megtérül. Fittebbnek, gyorsabbnak érezzük majd magunkat, ha végre beköszöntenek a melegebb, könnyedebb napok. Mielőtt azonban nekiindulnánk utunknak, legyünk felszerelkezve minden fontos dologgal, és körültekintően, odafigyelve közlekedjünk. 

Az egyetlen olyan körülmény, amelyet tanácsos mindenáron elkerülnünk, a veszélyes útszakaszok, különös tekintettel a jeges útviszonyokra. Sajnos a téli időjárás sokszor kiszámíthatatlan, és soha nem tudhatjuk, hogy mivel találjuk szembe magunkat. A jó kerékpár – felhasználási céljának megfelelő – kiválasztása mellett az öltözékünkre, az étkezési lehetőségekre (ha útközben nem tudunk beszerezni, akkor csomagoljunk előre szendvicseket) és a váratlan helyzetekre szintén figyeljünk oda.

 

A kerékpárok vásárlása előtt pedig mindent olvassunk el a termékről, kérjünk garanciát igazoló papírt, és úgy nyugodtan forduljunk hozzáértőhöz, hogy a későbbiekben télen is élmény legyen a közlekedés!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában