szponzorált tartalom

2021.06.09. 12:41

Így lesznek évek múltán is ragyogóak fa bútoraid!

Hosszú-hosszú évszázadokig nem is volt kérdés, hogy a bútorok fából készülnek. Napjainkban már más anyagok is elérhetők, a fa azonban örök klasszikusnak számít. Nemhogy nem megy ki a divatból, a fa bútorok egyenesen a reneszánszukat élik. Nem is csoda, hiszen ez az anyag természetes, időtálló, divatos és persze egyedi hangulatot ad otthonunknak vagy a kertnek. A fa ugyanakkor kényes is, hiszen rendszeres ápolást igényel, hogy hosszú távon is megőrizze szépségét. Néhány egyszerű anyaggal és megoldással könnyedén karban tarthatod imádott bútoraidat!

Brush in hand and painting on the wooden table

A fa bútorok fő ellenségei

Bár a fa igazán strapabíró anyag, pár dologra mindenképp oda kell figyelned, ha nem szeretnéd, hogy idő előtt tönkre menjenek a bútoraid. Elsősorban arra, hogy a fa bútorok érzékenyek a közvetlen napfényre és hőre. Ez a kerti bútorokra is igaz, nem érdemes tehát a tűző napon hagyni őket hosszabb időre. A napfény kiszívja a színüket, ráadásul ki is szárítja a fát. A beltéri bútoroknál pedig érdemes a radiátortól, kandallótól és egyéb hőforrástól minél távolabbi helyet keresni.

Ellentétben a műanyagból készült bútorokkal, a fa berendezések nem viselik jól a nedvességet. Kültéren tehát arra kell ügyelned, hogy elpakold őket, ha eső közeleg. Még jobb, ha eleve fedett helyen tartod a bútorokat, hiszen így a napfény káros hatásaitól is védve vannak. A lakótérben lévő bútoroknál a páratartalom okozhat gondot, fa ugyanis hajlamos hajlottá, egyenetlenné válni nedvesség hatására. Végül a karcolásokról kell még szólnunk, hiszen ezek is könnyen elcsúfíthatják a bútoraidat. Szerencsére ennek orvoslására is létezik pár egyszerű házi praktika.

Ezekre az anyagokra lesz szükséged

Hamu

Ha már a karcolásoknál tartottunk, íme egy egyszerű és pénztárcabarát megoldás: a hamu. Sötét fára a papírhamu a jó választás, míg világos bútorokra a nyírfahamu a gyógyír. Méhviasszal, terpentinnel és lenolajjal keverd össze, majd puha ronggyal vidd fel a kezelni kívánt felületre. A megmaradt politúrt nem kell kidobnod, akár egy évig is eláll, így újra és újra átmehetsz vele a székeken, asztalokon, vitrineken, dohányzóasztalokon.

Olaj

A legtöbb fa bútor imádja az olajozást (valamelyik viszont nem, erről mindenképp tájékozódj). Szinte bármilyen természetes olaj szóba jöhet: kókusz, olíva, szója stb. Az olaj visszaadja a fa természetes színét, sőt víztaszítóvá és ellenállóvá teszi a felületet. Olajozás előtt mindig most át a bútort szappanos vízzel, majd töröld szárazra. Pro tipp: az olajozás a vágódeszkáidat is védi a kiszáradástól, berepedezéstől.

Falazúr

A lazúr egyrészt szép színt kölcsönöz a bútornak, másrészt nem tünteti el a fa természetes megjelenését, erezetét. Sokféle lazúrfesték kapható a barkácsboltokban, külön a bel-, illetve a kültéri bútoroknak. A kültéri típusok ellenállnak az időjárás viszontagságainak, viszont magas méreganyagtartalmuk miatt beltéren nem alkalmazhatók. A falazúr felvitele előtt szükség lehet a felület csiszolására és alapozására is, a teljes bútor átkenése előtt pedig érdemes egy kisebb részen próbafestést végezned.

Lakk

A fa lakkozása az egyik legelterjedtebb módszer a bútorok megóvására. A lakkréteg óvja az anyagot a nedvességtől és az UV-sugaraktól, arról nem is beszélve, hogy a szennyeződéseket is távol tartja. Fontos azonban, hogy az adott fatípushoz gyártott lakkot válassz, és persze az ízlésedet is vedd figyelembe. Létezik matt, félmatt, szatén és fényes lakk is, illetve a gyártók más és más terméket ajánlanak a kerti bútorokhoz és a beltéri darabokhoz.

Pár hasznos tipp a fa bútorok ápolásához

Amiket soha ne használj

Az aceton és acetát tartalmú szerek kárt tehetnek a fában, ezeket tehát mindenképp kerüld. Az alkoholos jódoldat szintén nem nyerő, sőt olyan anyagot se használj, ami ezeket akár részben is tartalmazza.

Fontos az időzítés

Se a tél közepe, se a legforróbb nyári napok nem igazán alkalmasak a bútorok kezeléséhez. A legjobb időpont kora tavasszal jön el, amikor napi középhőmérséklet már 10 °C felett van, de fagyveszély már nem fenyeget. Az esős napok pedig értelemszerűen nem jöhetnek szóba.

Ügyelj a sorrendre

Ha felújítanád a fát, mindig várd meg, amíg teljesen kiszárad. Ezután jöhet a portalanítás és a csiszolás, majd az alapozás és a falazúr felvitele. Az alapozás főleg a kültéri bútoroknál fontos, hiszen a gombásodás ellen is véd. Harmadik lépésként beiktathatsz egy újabb csiszolást, majd következhet a végző lazúrréteg.

Téli tárolás

Főleg a kerti bútorok esetében kell odafigyelned a megfelelő téli tárolásra. A túlságosan száraz, meleg helyiség nem ideális, mert kiszáradhat a fa. Ugyanakkor a nedves pince sem a legjobb hely, a jó választás tehát valahol a kettő között van (pl. a fűtetlen garázsban). A fa bútort soha ne takard le műanyagfóliával, mert rohadást és gombásodást okozhat.

Fűben-fában orvosság

Természetesen dönthetsz úgy, hogy a boltokban kapható faápoló szerekkel tartod rendben a bútoraidat. Ugyanakkor a természetes megoldások is szóba jöhetnek, hiszen egyszerű és organikus anyagokkal is kezelheted a fát. A tölgy és a mahagóni például imádja a sört: felfrissíti és újjá varázsolja a felületet. A citromlé és az olívaolaj keveréke pedig ragyogóvá és élettel telivé varázsolja féltve őrzött fa bútoraidat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában