szponzorált tartalom

2021.06.10. 14:43

5 tipp, ha fontos döntés előtt állsz

Önálló döntéshozatal – a felnőtt lét átka és áldása egyben. Számtalan alkalommal adódik olyan élethelyzet, amely során képtelenek vagyunk dönteni. Adunk néhány olyan tippet, ami hasznosnak bizonyulhat bármilyen, összetett és nehéz döntés előtt.

Concept of choices of a businessman

Jóból is megárt a sok

Döbbenetes számú, mintegy 35 ezer kisebb nagyobb döntést kell egy átlagos felnőttnek meghoznia mindössze egyetlen nap alatt. Természetesen ezek legtöbbsége csupán arról szól, hogy mit együnk, az e-mailekkel vagy egy kávézással kezdjük-e a napot – összességében olyan döntési helyzetekről, amelyek nem befolyásolják jelentős mértékben az életünket. Szerencsére a tapasztalat és a kognitív képességeink megfelelően felvérteztek minket ahhoz, hogy a legtöbb esetben megfelelő döntést hozzunk még úgy is, hogy nem gondolunk bele a részletekbe. Hiszen valljuk be magunknak, a legtöbb ilyen kisebb választás során nem mérjük fel a választás következményeit részletekbe menően, ok-okozati összefüggések sem foglalkoztatnak túlzottan ezekben az esetekben. Leginkább impulzusok, az adott pillanat hangulata azok az érzések, amik ilyenkor befolyásolják választásunkat, hiszen a legtöbb esetben mindegy is, milyen márkájú felvágottat veszünk meg a gyerekeknek a boltban. Vagy, ha mégis meginog a kezünk a polc előtt, hallgatunk a megérzéseinkre.

Döntés előtti tippek

Hallgass a megérzéseidre – bizony ez az egyik nagyon fontos szabály. Hiszen az, amit sokszor megérzésnek vélünk, a tudatalattink megnyilvánulása, ami a háttérben már osztott és szorzott is annak érdekében, hogy nekünk jó legyen. Legyünk önmagunk a döntésünkben is! Hacsak nem akarunk kilépni a komfortzónánkból terápiás célzattal, legyünk hűek döntésünkben személyiségünkhöz, hiszen így később könnyebben elszámolhatunk az esetleges miértekkel is. Tedd azt, ami örömet okoz! A legtöbb mai kutatás a boldogság fontosságát, az öröm elérésének vágyát hangsúlyozza, tükrözze ezt a választásunk is. Gondolj erre, mielőtt döntés előtt állsz – válaszd azt a megoldást, amely a legtöbb örömmel kecsegtet. Tarts távolságot a döntéstől! Akkor is így döntöttél volna, ha másnak adsz tanácsot a választást illetően? Próbáld meg objektívan felmérni a helyzeted azért, hogy a kívülálló szerepéből is megtekinthesd a döntési helyzeted. Hidd el, nincs rossz döntés! A halogatás bizony rossz tanácsadó – hangozzék bármennyire is közhelynek, nincs rossz döntés. Oka van annak, ha az ember egy adott helyzetben elhatározza magát és kiáll a döntése mellett. Ne kételkedjünk abban, hogy abban az adott percben és körülmények között az akkori döntésünk tűnt a legoptimálisabb megoldásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában