szponzorált tartalom

2020.12.17. 18:56

Mit kell tudni a mosógépvásárlás előtt

Amikor a szüleink mosógépet vásároltak, több évtizedes élettartamot vártak el az új szerzeménytől. Mi már nem vagyunk ennyire szerencsések, hiszen ma a kereskedelmi forgalomban kapható mosógépek átlagos élettartama 10-12 év. Összefoglaltuk, milyen szempontokra érdemes figyelni, ha ilyen készülék vásárlását tervezzük.

Ha mosógépet szeretnénk választani, legelőször el kell döntenünk, hogy milyen típusú gépre van szükségünk. Három főbb termékcsoport közül válogathatunk; ezek a hagyományos elöltöltős, a keskeny felültöltős és a keskeny elöltöltős gépek. Mindegyik típus rendelkezik előnyös tulajdonságokkal, így a döntést elsősorban az határozza meg, mekkora szabad terület áll rendelkezésünkre.

A klasszikus elöltöltős mosógépek népszerűsége nem véletlen, hiszen rendkívül hatékony mosásra képesek, energiatakarékosak, még a mosószerrel is takarékosan bánnak. Két hátrányos tulajdonságot azonban nem szabad elhallgatni velük kapcsolatban; az ajtónyitás miatt relatív nagy helyigénnyel rendelkeznek, illetve kényelmetlen a kimosott ruhák kiemelése. A felültöltős mosógépek esetében minden a helytakarékosságot szolgálja, ám gazdaságosság szempontjából nem a legjobb választást jelentik. A keskeny elöltöltős gépek egyesítik a másik két típus előnyös tulajdonságait, habár helytakarékosság szempontjából nem képesek felvenni a versenyt a felültöltős változatokkal.

A kiválasztás során a töltet nagyságára is figyelmet kell fordítanunk. A kereskedelmi forgalomban kapható legkisebb mosógépek 3-4,5 kg dobkapacitással rendelkeznek, ezek elsősorban egyedül élők számára jelenthetnek jó megoldást. Két fős háztartások számára az 5-6 kilogrammos kapacitás lehet optimális. Ennél nagyobb gépet abban az esetben érdemes választanunk, ha gyermekek ruháit is mossuk.

Szót kell ejteni az energiatakarékosságról is. Ha megnézzük a különböző gépek adatlapjait és gyártói ajánlóit, szinte minden esetben azt láthatjuk, hogy „energiatakarékos” készülékkel van dolgunk, azonban cseppet sem mellékes, mennyire. Az energiaosztály jó támpontot ad; minél több pluszt találunk az „A” jelölés mögött, a készülék annál gazdaságosabban bánik a villamos energiával. Persze arról sem feledkezhetünk meg, hogy több vizet több energiával lehet felmelegíteni, így a típus és a dobméret megválasztása ugyanolyan jelentőséggel bír, mint az energiaosztályé…

A centrifuga maximális fordulatszámára is érdemes figyelmet fordítani, hiszen ez határozza meg, mennyi víz maradhat a szövetek között, illetve milyen gyorsan száraznak majd a ruháink, esetleg mennyi energiára lesz szüksége a szárítógépnek. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a magas fordulatszám akár tönkre is teheti az érzékeny ruhadarabokat, ezért figyeljünk arra, hogy a centrifuga sebessége számunkra megfelelő módon szabályozható legyen.

Végezetül szót kell ejteni a zajszintről is. Optimális esetben legalább egy csukható ajtó választja el a mosógépet az életterünktől; ha ez nem lehetséges, abban az esetben érdemes előnyben részesíteni azokat a készülékeket, amelyek valamilyen zajcsökkentő megoldást alkalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában