Hirdetés

2018.11.04. 14:45

Sapka, sál, téli abroncs – Szakértő tippek a biztonságos téli közlekedéshez a Hankooktól

Ahogy télen az öltözékünket is igazítjuk az időjárás viszontagságaihoz, és meleg kabátot, csizmát veszünk fel, úgy az autónkat is érdemes felkészíteni a hideg hónapokra. A lábbelik esetében is figyelünk, hogy ne legyen sima a cipőnk talpa; ugyanilyen fontos a tapadás a gumiabroncsok esetében is. De mégis, milyen abroncsokat válasszunk, és mi mindenre figyeljünk még a biztonságos téli közlekedés érdekében? Tomin István, a Hankook Tire Budapest Kft. műszaki vevőszolgálatának vezetője segít ebben a kérdésben eligazodni.

Nem hiába létezik külön téli és nyári abroncs

Amint a hőmérséklet 7 Celsius fok alá esik, érdemes felszerelni a téli gumiabroncsokat, ugyanis a csúszós, fagyos utakon a nyári abroncsok tapadása jelentősen csökken. A nyári abroncsok gumikeveréke sokkal keményebb, és mintázatuk nem, vagy csak minimálisan lamellázott.

„A nyári abroncsokat jóval magasabb üzemi hőmérsékletre tervezik, minden fontosabb paraméterük a száraz/vizes aszfalton való tapadást és a menetstabilitást szolgálja. A meleg, száraz utakhoz képest ilyenkor akár kétszer nagyobb féktávra is szüksége lehet az autónak, hogy nyári abroncsokkal megálljon, ezt jelentősen csökkenthetjük jó minőségű téligumikkal. A családunk biztonsága és a csúszós utakon való araszolás elkerülése érdekében tehát még a szezon elején cseréljük le az abroncsokat az évszaknak megfelelőre” – hívja fel a figyelmet Tomin István, a Hankook Tire Budapest Kft. műszaki vevőszolgálatának vezetője.

Bár a téli gumiabroncsok élettartama nem különbözik jelentősen a nyáriakétól, mégis érdemes fokozottan figyelni a profilmélységet. Semmiképpen nem javasolt kopott abroncsokat használni, hiszen így a téligumi elveszíti az egyik legfőbb funkcióját, a lamellák mozgása által biztosított extra kapaszkodó képességet.

Nem véletlen, hogy 4 mm a minimális téli profilmélység az alpesi országokban, amit nagyon komolyan be is tartatnak az ott közlekedőkkel. Kísérjük figyelemmel mi is a profilmélység változását! Ebben segít a téli abroncsokban használt úgynevezett téli kopásjelző is, amely a 4 mm profilmélység elérésekor figyelmeztet minket a csere szükségességére. Ha úgy látjuk, cserére szorulnak az abroncsok, ne habozzunk, hiszen a kopott abroncsok balesetveszélyesek, és életek múlhatnak rajta! Még akár a tél utolsó hónapjaiban is megéri beruházni rájuk, hiszen így a következő karácsony előtti kiadástól kímélhetjük meg magunkat.

Mi alapján válasszunk téligumit?

Mielőtt megvásárolnánk a számunkra szimpatikus téligumit, érdemes bizonyos biztonsági szempontokat figyelembe venni, és mindenekelőtt kikérni egy szakértő véleményét is. Nem feltétlenül kell a legdrágábbat választanunk, először gondoljuk át vezetési szokásainkat, majd ez alapján keressük meg a legjobb ár-érték arányú abroncsot. Érdemes megnézni az európai abroncsmatrica értékeket, valamint a különféle tesztek is iránymutatást adhatnak.

A Hankook téli gumik különlegessége a kiváló minőségű gumikeverékekben és az autó teljesítményéhez szabott mintázatokban rejlik, így minden járműhöz és vezetési stílushoz tudunk megfelelő abroncsot biztosítani. Magyarországon az egyik legkedveltebb Hankook téligumi a Winter ICept RS2 W452, amely kimondottan a kis- és középkategóriás autókhoz készül. Ez az abroncs különösen kiemelkedő megbízhatóságának köszönhetően stabil kezelhetőséget ad a járműnek és kiváló tapadást biztosít a jeges, havas vagy akár nedves útfelületeken.

Álljunk át téli üzemmódra!

A vezetési stílusunkat is óvatosabbá kell tennünk, ha beköszönt a hideg időjárás. Indulás előtt mindenképpen kezdjünk fékpróbával, így ellenőrizhetjük a fékút hosszúságát. Ha bizonytalannak érezzük az útviszonyokat, ne induljunk útnak! A hirtelen kormánymozdulatokat is érdemes elkerülni, és mindig fogjuk két kézzel a kormányt. Ügyeljünk rá, hogy tartsuk be a megfelelő követési távolságot, különösen manőverezések közben, hóval borított útfelületen vagy a szitáló esőben.

Emellett ebben az időszakban fokozottan ügyeljünk autónk műszaki állapotára. Elengedhetetlen az akkumulátor, a világítás, a fagyálló folyadék, fékrendszer és a gumiabroncsok rendszeres ellenőrzése. Ne próbáljuk meg átvészelni a telet nyári gumikkal, vagy túlhasznált téli abroncsokkal!

Ha szeretnél Te is csatlakozni a Hankook csapatához, akkor kattints ide a nyitott pozíciókért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában