szponzorált tartalom

2018.09.13. 13:32

Mikor és milyen mosogatógépet vegyünk?

A legtöbb háztartásnak ma már alapkelléke a mosogatógép. Mégsem mindegy, ki mikor ruház be egy berendezésre. Mutatunk pár szempontot, ami segít eldönteni, nálunk elérkezett-e az idő. Igen kevesen szeretnek mosogatni – ami nem meglepő, hiszen a piszkos edények között matatni valóban nem egy lélekemelő feladat. Bár nagyanyáink számára még nem volt más lehetőség, mint a mosogató vagy a lavór, ma már szerencsére rendelkezésünkre áll egy ügyes háztartási gép, amely elvégzi helyettünk a piszkos munkát. Ha még nincs mosogatógépünk, a következő pontokat végiggondolva könnyebb lesz döntést hozni.

Fogyasztás és kapacitás

Egy mosogatógép ára a nagy választék miatt széles skálán mozog. Persze, ha nagy a család, és már mindenki unja a folyamatos mosogatást – és az azzal járó veszekedést –, akkor nem kérdés, hogy a beszerzés lesz a jó megoldás. A legtöbb modell ma már energia- és víztakarékos, így nem csak időt szabadíthatunk fel, hanem a rezsin is spórolhatunk. Ez utóbbihoz válasszunk az A+, A++ vagy A+++ besorolású gépek közül. A legnagyobb készülékek akár 14 terítékkel is megbirkóznak egyetlen mosogatás alatt, így a nagycsaládosok számára optimális megoldás.

Méret és típus

Sok háziasszony vallja, hogy nem létezik túl nagy konyha. Lehet ebben valami, mert egy kész konyhába új gépnek helyet szorítani mindig kihívást jelent. Nézzünk körül alaposan, mérjük fel, fizikailag hol lehetne a legjobb helye az új szerzeménynek – ahol ráadásul a vízvezeték bekötés is megoldható. A sztenderd méretek jellemzően 45, 60 és 90cm-es szélességet takarnak.

Nagyon fontos az eszköz kialakítása is, hiszen nem mindegy például, hogy az ajtó felülről vagy oldalról nyílik majd. Választhatunk beépíthető, szabadon álló vagy pult alá építhető verziót is, így konyhánkhoz és stílusunkhoz könnyedén megtaláljuk a legmegfelelőbb háztartási gépet.

Funkciók és programok

A legnagyobb gyártók, az Indesit, a Bosch, a Zanussi vagy az Electrolux minden igényt kiszolgálnak. Kisbaba vagy súlyos beteg hozzátartozó ellátása esetén például felértékelődnek a fertőtlenítő funkcióval is ellátott modellek. Ha kiszámíthatatlan, melyik napokon főzünk otthon, illetve fennáll a bármikor beeső vendégek lehetősége, válasszunk olyan típust, amely rendelkezik féltöltet, illetve kifejezetten a sok pohár megfelelő tisztítását garantáló üveg programmal. A csendes üzemmóddal felszerelt mosogatógépek gondoskodnak a család zavartalan éjszakai pihenéséről, míg a különböző gyors programok a hétköznapi, szaladós köröket szolgálják ki.

Vagyis vegyük számba, hány főt kell kiszolgálnia a gépnek, mekkora eszköz fér a konyhába, pontosan mire fogjuk használni a berendezést, és mekkora összeget szánunk a vásárlásra. Az áruházban használjuk ki az eladók szakértelmét! Megéri egy tízperces beszélgetéssel megerősíteni döntésünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában