Hirdetés

2018.04.25. 10:30

A foglaló rendeltetése, szabályai; Ügyvéd tanácsai Ingatlan adásvétel esetén (x)

Gyakran előfordul, hogy a megállapodásokat foglaló átadása kíséri - különösen ez nagyobb értékű áru adásvételénél jellemző, de egyes bérleti szerződések kapcsán is előkerülhet. A legfontosabb szabályokat a Polgári Törvénykönyv részletezi.

Business handshake and business people. Business handshake for closing the deal after singing the lucrative contract between companies.

A foglaló adásának alapvető rendeltetése a szerződés megerősítése, azaz hogy egy meghatározott pénzösszeg átadása révén serkentse a feleket a szerződésszerű teljesítésre, tájékoztat az ugyvedipraxis.hu ingatlanjogi specialistája Dr. Lupovici Jack ügyvéd. A forgalom folyamatossága, zökkenőmentessége érdekében számos esetben indokolt lehet efféle biztosíték. Foglalózás alatt pénz átadását érti a törvény (bár ettől a felek akár eltérhetnek, és valamely vagyontárgyat is így nevesíthetnek); a szerződésből egyértelműen ki kell derülnie, hogy a kifizetés e célból történt meg.

Az átnyújtott pénz sorsa a szerint alakul, hogy a szerződést teljesítik-e. Amennyiben igen, a tartozás a foglaló összegével csökken (tehát egy ingatlan vételára esetében a foglaló mértékével csökkentett összeget kell átnyújtani). Ha azonban a szerződést nem teljesítik, akkor az a kérdés, hogy ezért melyik fél a felelős. Ha egyikük sem, avagy mindketten, akkor a foglaló egészét vissza kell adni.

Amennyiben valamelyik fél egyértelműen, kizárólagosan felelőssé tehető a teljesítés elmaradásáért, azt a személyt a fentebb kifejtett okokból tulajdonképpen a foglaló összegével ,,szankcionálja” a törvény. A kapott foglalónak a kétszerese jár vissza, ha például a bérbeadó a részére fizetett foglaló ellenére mással köt a szerződést. A foglalót nyújtó személy, amennyiben később mégsem teljesíti a szerződést, vagy a teljesítés meghiúsulásáért egyébként felelős, a foglaló összegét elbukja.

Ez a körülmény ugyanakkor nem eredményezi, hogy a szerződésszerű teljesítés elmaradása további következmények nélkül marad, tudtuk meg az Ingatlan ügyvédtől. Amennyiben például károkozás is keletkezett, a kötelezettség a kár megfizetésére fennáll, a foglaló mértéke csak csökkenti azt.

Végül, ki kell emelni, hogy a felek autonómiája a foglaló összegének meghatározása tekintetében annyiban korlátozott, hogy a bíróság – kérelemre – a túlzott mértékű foglalót mérsékelheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában