Pákozd

2011.07.22. 20:14

Ünnep a Szent Korona tiszteletére

Augusztus 7-én a szlovákiai Ipolybalogon, Pákozd község testvértelepülésén Szent Korona ünnepség lesz.

Kissné Vörösmarty Mária

Az államalapító Szent István királyunkat követő uralkodók tehetségükkel tovább gyarapították, gazdagították az országot. Magyarország Európa egyik legfejlettebb állama lett. III. András, az utolsó Áprád-házi király halála után trónviszályok gyengítették egységét. A trónviszályok folyamán került titokban a Szent Korona Ipolybalogra. A balogiak és a Szent Korona kapcsolata pedig e titokkal kezdődött. A Károly Róbert magyar és Vencel cseh király közötti trónviszály idején a Szent Koronát, 1304. augusztus 14-én, egy éjszakán át az ipolybalogi templomban őrizték. Ezért a balogi Szent Miklós templom tornyát kereszt vagy csillag helyett, Mátyás király 1464-ből származó rendelete alapján, a magyar királyi korona mása ékesíti. Néhány éve pedig az Isten házában a Szent Korona hű, hiteles másolatát őrzik. Nem színarany, csak aranyozott, ám megtévesztésig hasonlít az eredetire.
A balogiak joggal büszkék templomukra (Hont megye monográfiája szerint már 1100-ban a mai helyén állt) és a templomban őrzött becses ereklyére egyaránt. Minden évben ünnep keretében fejet is hajtanak a jelkép előtt: Szent Korona ünnepséget rendeznek. Aki teheti, tartson a Pákozdiakkal erre a lélekemelő rendezvényre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!