Pákozd

2013.06.20. 15:34

Újabb tanévet zárt a Hazafiság Iskolája

Néhány napja már a második tanév fejeződött be a Hazafiság Iskolájában, amelynek ünnepélyes tanévzárójáról és a második év tapasztalatairól kérdeztük Oláh Lászlót, a KEMPP szakmai főreferensét, a program szervezőjét.

Tihanyi Tamás

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete nem csak a pákozdi Katonai Emlékpark kialakításában és működtetésében vállalt kiemelkedő szerepet, hanem abban is, hogy a hadtörténelmünket szemléletesen és élményszerűen bemutató terület olyan programot is kínáljon, amely eredményesen támogatja és segíti az iskolák tevékenységét.

– Ennek szellemében fogalmazódott meg 2011-ben a Hazafiság Iskolája pedagógiai program, amely összhangot teremt a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP), Nemzeti Emlékhely csodálatos adottságai, valamint a Nemzeti Alaptanterv és a tanintézmények pedagógiai programjai között. A lehetőségeket felismerve segített a honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és Fehérvár önkormányzata is. Az első tanév 14 iskola több, mint 3 ezer 700 diákjának kínált tartalmas hadtörténelmi tudnivalókat és honvédelmi ismereteket.

Az Árpád Szakképző 9/b osztálya. Balról Jabronka Zsófia, Bikki Ágnes, Kauba Cintia, Nyers Patrícia, Buzás Vivien és Győry Csaba (Fotó: Schwanner Róbert)

A második tanév hasonlóan sikerült az elsőhöz, de számos új elemet is tartalmazott.

– Ezt az évet is sikeresnek érezzük, pozitív visszajelzések érkeztek a, pedagógusoktól, a tanulóktól, a szülőktől. Ebben a tanévben az összlétszám egy kicsit alatta maradt a tavalyinak, de ez érthető a hideg tavasz tükrében, de magyarázza ezt az a pozitív jelenség is, hogy távolabbról, kisebb településekről érkeztek – természetesen kisebb létszámú – csoportok.

Erre utalt a tanévzárón elmondott beszédében Róth Péter alpolgármester, aki hangsúlyozta, büszke arra, hogy a város tanulói aktív részvételével és Székesfehérvár pedagógusainak segítségével alakult, formálódott a program, amit javasolhatnak most már más településeknek is. Ennek elkészült – és az Árpád Szakképző Iskola részvételével a gyakorlatban is megvalósult – középfokú tanintézményeknek szóló változata. Egyébként ebben a tanévben érték el az ötezres részvételi létszámot, sőt, közel vannak a hatezerhez. Oláh László nyugállományú alezredes hozzátette, igen fontosnak érzi, hogy már több, mint ötszáz pedagógus is aktív részese az eseményeknek .

– Összességében elmondható, hogy a Hazafiság Iskolája egy nagyon jó, hasznos és fontos kezdeményezés, és ezt az elmúlt két tanév igazolta is. A januárban Nemzeti Emlékhellyé avatott Katonai Emlékpark méltó helyszíne ennek a hazafias nevelést támogató sorozatnak, és állandó fejlődése, tartalmi bővülése nem csak alkalmas, de rendkívüli helyszínné is teszi. Ebben segít sokat a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. támogatása.

A szervezők határozottak a további folytatást illetően és lelkesedéssel, felkészülten, új ötletekkel felfegyverkezve várják a Hazafiság Iskolája 2013-14-es tanévét, a tanintézményeket és a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!