Pákozd

2016.09.25. 18:10

Csatatéri sokadalom

Pákozd - Szombaton rendezték meg a Katonai Emlékparkban a VII. Honvédfesztivál kiemelt rendezvényét, a Csatatéri sokadalmat.

Silye Sándor

Reggel már készülődtek a babgulyásfőző versenyre a csapatok, a debreceniek lettek a legjobbak és védték meg címüket. Az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar térzenéje fogadta az érkezőket, a különböző korok katonai hagyományőrzőinek a felvonulása jelentett látványosságot. Vargha Tamás, a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg a napot, majd megkoszorúzták az 1848. szeptember 29-i csata emlékművét. Az I. András Király Lovagrend, a Magyar Királyi Kardfogatók, a Katonai hagyományőrzők dinamikus bemutatói vonzottak kicsiket, nagyokat egyaránt.

- Tudást és magyar történelemérzetet szeretnénk továbbadni a programunkkal - mondta Vidermann Csaba, a Honvéd Szondi SE Magyar Királyi Kardforgatók rend kapitánya.

Trombita harsogott, dob pergett, ágyú dörgött, még jó, hogy csak játék, a történelmi játék volt  Fotó: Koppán Viktor

Az Erdélyből jött Antal Tibor és barátai, majd a Military Girls koncertje után délután 168 éve történt címmel 168 ifjú nemzetőr, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományörző Szövetség csapata elevenítette fel a velünk élő történelmet. Hermann Róbert hadtörténész mesélt a 168 éve történtekről, és kommentálta, hogy mit látnak az érdeklődők. Oláh László munkáját dicsérte a gyerekek részvétele, lelkesedése.

- Szeptember óta dolgoztunk, készültünk a Táncsics, a Bory Jenő, a Zentai úti, az István Király, a Kodolányi, a II. Rákóczi Ferenc általános iskola tanulóival a mai bemutatóra - mondta.

- Sokat gyakoroltunk, tanultunk, nagy buli, okos játék volt ez a számunkra- vélte az ifjú Vörös Marcell László, a Bory Jenő iskola tanulója.

A sikeres program után Sukorón, a Református templomban megtartott ökonomikus ima és megemlékezés jelentette a nap végét. A Honvéd Férfikar lenyűgöző műsora, a szívhez szóló ima, a megemlékezés nemcsak az ott kitüntetteknek (Huba Kovács János, Gaál Kálmán Sukoró Díszpolgára, míg posztumusz Sukoróért Érdemérmet Gruber Ferenc és Juhász Józsefné kapott) marad emlékezetes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!