Pákozd

2015.08.02. 12:02

Sikeres volt - Egy évszak, kilenc programmal Pákozdon

Pákozd - A III. Emlékparki Nyár sorozat a végéhez közeledik. A sorozatról Görög Istvánnal, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetőjével beszélgettünk.

Silye Sándor

A Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP), a Honvédség és Társadalom Baráti Kör által megálmodott közösségi kemence alapkőletétele volt július utolsó eseménye itt. Utána a résztvevők előadást hallhattak Nagy Háború 100 Az I. isonzói csata címmel. A kellemessé vált esti időben a Kaposvári Helyőrségi Katonazenekar remek koncertje szerzett kellemes perceket mindenkinek. Utána beszélgettünk Görög Istvánnal. Azzal kezdtük: a harmadik nyár mennyiben különbözött a másodiktól, illetve az elsőtől?

- Felhasználtuk a korábbi tapasztalatainkat, illetve több olyan évfordulós esemény volt, ami lehetőséget adott a programok kiteljesedéséhez. A 100 éve kezdődött első, illetve a 70 éve véget ért II. világháború emlékezete komoly tematikai lehetőséget teremtett. Igyekeztünk kihasználni a nyarat, az időjárás is segített, a koncertek méltóan fejezték be a soros rendezvényeinket. Öröm, hogy három éve velünk van a Bella Itália Múzeum, a középkori kiállításuk minden eddiginél mívesebb volt, sok látogatót vonzott. A KEMPP már a térség idegenforgalmi és kulturális programjainak szerves részét képezi. Az első évben örültünk, ha 50, netán 100 ember volt egy estén, ez a szám mára már megsokszorozódott mondta az ügyvezető, majd hozzátette:

- A ma embere ugyan miért foglalkozna a honvédséggel, annak történéseivel? Ezért erre irányítjuk a figyelmet. Bár 100 év sok idő, de mégsem sok, hogy a ma élőben tudatosuljon, hogy apáink, nagyapáink, dédapáink harcairól beszéltünk. Csak az tudja megőrizni a békét, aki tudja: a háború nem játék, és békében, a békével lehet annak rémségeit megelőzni. A KEMPP ezzel szolgálja ezt. A kiállításaink között vannak kamara és nagy kiállítások, feladatuk komolyan és vidáman bemutatni a hadsereget a művészet eszközeivel. A katonazenekarok repertoárjában könnyed, szórakoztató dalok is hallhatóak voltak.

A katonazenekarok szórakoztató, könnyed dalokat is előadtak Fotó: Silye Sándor

- A KEMPP kegyeleti emlékhely, de persze nem lehajtott fővel, búskomoran tesszük a dolgunkat. Hitem szerint elődeinkről, a katonaélet mindennapjairól lehet könnyedén, vidáman is szólni, úgy, hogy annak megőrizzük a tisztességét, komolyságát. Fontos, hogy az emberek megismerjék a világunkat, a honvédség és a társadalom között jó kapcsolat alakuljon, és ezt itteni mindennapjainkkal tudjuk megteremteni - magyarázta Görög István..

Csomor Lajos Pákozdon élő koronakutató, augusztus 15-én az ő előadása zárja a nyarat. Jövőre újdonság lehet, hogy a katonát, mint mindennapi embert, testközelből mutatják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!