portól és a zajtól is

2021.05.01. 15:00

Zajvédelem kívül és belül

Hoszszú távon a zajszennyezés legalább olyan veszélyes, mint a légszennyezés. A kellemetlen zajforrások ellen több megoldás létezik. Építhetünk zajvédő falat, használhatunk ablakra illeszthető hangszigetelő fóliát.

Héjj Vivien

Praktikus ötletek a zajok beszűrődése ellen

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Valószínűleg kevesen olyan szerencsések, hogy az udvaruk, kertjük távol esik a zajforrásoktól. Legyen szó a szomszédban zajló fűnyírásról vagy az utca forgalmának morajáról, a kéretlen hanghatások számos kellemetlenséget magukkal hoznak. A tartós zaj egészségtelen élet- és munkakörnyezetet hoz létre, extrém esetben halláskárosodást is okozhat. Mit lehet tenni ellene? Ha már végképp elegünk van az állandó, rendszeresen ismétlődő zajokból, különböző módszerekkel megpróbálhatjuk udvarunkat és otthonunkat megóvni a kéretlen lármától.

A zajvédő fal nagy segítség lehet akkor, ha udvarunkat egy nyugodt és pihentető oázissá szeretnénk változtatni.

A zajvédő visszaveri a hangot, ráadásul minél magasabb és masszívabb, annál hatékonyabb is. Ez készülhet betonból, fából, üvegből vagy akár téglából is. A választott anyagtól függ, hogy a fal elnyeli vagy visszaveri a zajt. Alapvetően az üveg és a beton visszaveri a zavaró hangokat, míg a porózus anyagok elnyelik azokat.

Praktikus ötletek a zajok beszűrődése ellen
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Sok helyen látni, hogy a kerítés tövébe ültetett sövénnyel igyekeznek tompítani a külső hanghatásokat. Bár ezen növények elsődlegesen a belátás elleni védelemként funkcionálnak, valamint a port nyelik magukba, egyes esetekben már ez a megoldás is elegendő ahhoz, hogy úgy érezzük, kevesebb zaj szűrődik be.

Jó trükk, ha megpróbáljuk a figyelmünket elterelni a külső zajoktól. Ehhez olyan kellemes hanghatásokat kell megteremtenünk, amelyek elnyomják a külső morajt. Erre jó például egy széljáték vagy egy kis szökőkút, mely körül csak a vízcsobogást halljuk.

Ha a négy fal között is zavarók a külső hanghatások, arra is van megoldás. Egy rosszul szigetelt nyílászáró a hideg mellett ugyanis a zajokat is átengedi. Ennek orvoslására hangszigetelő fóliát is alkalmazhatunk, amely akusztikailag jól elválasztja a külső és a belső teret, így hatékonyan kiszűri az utca zaját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!