Otthon

2009.05.19. 02:29

Virágot az unalom ellen!

Székesfehérvár - Nincs olyan sötét lakás, amelybe ne találna megfelelő virágot szakértőnk, Kovács Attila. Azt mondja, a ZZ-pálma, a szanzavéra, a kroton szinte mindent kibír.

J. Mező Éva

Irodaházak, lépcsőházak, szuterének kedvelt és divatos virága a Zaminoculcas. Könnyen kimondható magyar név híján sokan nevezik ZZ-pálmának. Népszerűsége abban rejlik, hogy strapabíró növény. Tipikusan fényszegény helyiségek dísze, és ha az ember havonta csak egyszer locsolja meg, akkor tesz igazán kedvére. Kovács Attila szerint amikor jól érzi magát a növény, méregzöld és csillogó a levele. Az enyém otthon fakó, fénytelen, hetente egyszer locsolom, az ablakban tartom, és fonnyad a levele. A szakember felvilágosít: minden amit tettem vele, csak ártott neki. Kis cserépben jobban érzi magát a ZZ-pálma, emeli ki az egyik pici kaspóból Attila a hatalmas növényt. A gyökerek oldalra szaporodnak, ezért ha nagyobb cserépbe ültetjük, ki akarja tölteni a teret. Nem a növény fejlődik, hanem a gyökérzet. 

A választék bőséges

Régi-új növény a szanzavéra, azaz az anyós nyelv. A régi szocialista kultúrházak egyennövénye új feelinget kapott: oldalt sárga csíkos levelei megrövidültek. De még mindig strapabíró, mindent kibír, valamivel többször kell locsolni, mint a ZZ-pálmát.

Színes leveleinek összhangjával bűvöl el a kroton. Életben tartása komoly kihívást jelent számomra. Itt, az üzletben gyönyörű, de otthon saját életet kezd élni, nekem még soha nem sikerült fél évnél tovább megtartani. - Kell venni egy kisebbet, és kikísérletezni, hol szeret élni - ezt ajánlja Attila. Légmozgás, pára, napfény, vagy annak hiánya, a szoba tájolása, a fűtés milyensége, a nyílászárók állapota - ezek összessége határozza meg egy szoba sajátságos mikroklímáját. És amikor mindezt kitapasztalva megtanultuk életben tartani a növényt, akkor érdemes venni azokat a hatalmas virágcsodákat, amelyekbe a virágboltban beleszerettünk.

A kroton esetében a színes levelek megtartásához világos, de nem napfényes helyen szűrt fényre van szükség. Heti egyszer elég locsolni alulról. Egy óra után az alatta összegyűlt vizet öntsük ki tartójából. Szereti a párásítást is, mint bármelyik szobanövény.

Őshonos hazájában a fák ágain élősködik, itthon a lakások ékessége az orchidea. Pazar szín és rafináltan kecses formavilága kimeríthetetlen. Ha megszereti helyét, sokáig megőrzi virágát, és ha levirágzott, tegyük olyan helyre, ami nincs szem előtt, és várjuk feltámadását. A tévhittel ellen-tétben nem szabad levágni a virágokat elhullató csupasz szárát, mert ezen fogja kinevelni az új virágokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!