Szép otthon

2020.12.05. 15:00

Viaszba zárt aromák – Így készítsünk otthon illatgyertyákat

Az illatok a mindennapokban is meghatározó részei az otthonunknak és a környezetünknek, azonban jelen időszakban még nagyobb szerepet kapnak.

Héjj Vivien

Régi gyertyákat is új életre kelthetünk

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ha az adventi időszakra gondolunk, akkor óhatatlanul is eszünkbe jut a mézeskalács mennyeien fűszeres illata, a narancs és a szegfűszeg keverékének aromája. Az otthon illatosítására és az ünnepi hangulat előkészítésére magunk is készíthetünk illatgyertyákat, melyek garantáltan megadják a meghitt hangulat alapját. A hozzávalók tekintetében nincs szükségünk másra, mint kanócra, viaszra, bármilyen üvegre és némi illóolajra vagy fűszerre.

A viaszt akár az otthon fellelhető félig elhasznált, kicsit porosodó gyertyák is adhatják, így nem feltétlenül szükséges újat vásárolnunk. Vegyük ki a kanócot és tegyük a viasztömböket egy edénybe, majd vízgőz felett olvasszuk fel a gyertyadarabjainkat!

Régi gyertyákat is új életre kelthetünk
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az illatosítást már az olvasztás közben elkezdhetjük. Az ünnepi hangulat fokozására erősen ajánlott a fenyőolaj csepegtetése, ez ugyanis tökéletes alapja lesz az illatkompozíciónak. A különféle almás, fahéjas és levendulás illóolajok mellett használhatunk fűszereket is. Szórhatunk a felolvasztott viaszba őrölt szegfűszeget, mézeskalács fűszerkeveréket vagy reszelhetünk hozzá egy kis narancshéjat.

Tegyük az üvegbe a kanócot úgy, hogy a fémtalpa az üveg alján legyen, majd öntsük bele felolvasztott gyertyaviaszt! Dermedés után máris meggyújthatjuk az illatokban gazdag gyertyánkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!