Otthon

2009.09.08. 02:29

Varázslatos télikertek

Székesfehérvár - Üldögélni az illatozó virágok között, hideg limonádét szürcsölgetve, s nézni, az ablakon túl hogy veri a zápor a fákat. Vagy éppen gyönyörködni a hulló hóesésben...

Fejér Megyei Hírlap

Ki ne vágyna ilyen megnyugtató pillanatokra, a természet közelségére, de úgy, hogy azért a kényelmet se adjuk fel? A télikert nyújtja ezt az élményt, a télikert, amely a tizenkilencedik század óta most ismét reneszánszát éli. Ám ne higgyük, hogy e különleges építmény létrehozása nagyon egyszerű feladat. Egyed Attila szakértője a témának, s ha csak röviden is, elmondja, milyen szempontokat vegyünk figyelembe a télikert építtetésénél.

- Az első, hogy eldöntsük, minden évszakban szeretnénk-e használni a helyiséget, hiszen a kialakításakor, megépítésekor ebből kell kiindulni. A télikertnél két döntő momentum van, az árnyékolás és a fűtés. Nyáron - tekintettel arra, hogy a télikertünk teteje és legtöbb oldala üveg -, nagyon felmelegszik. Tehát gondoskodnunk kell az árnyékolásról és a szellőzésről. Árnyékolásra nagyon megfelel és roppant hatékony a fehér vászon roló, s ha még keresztben, magasan elhelyezünk vitorlaszerűre vágott háromszögeket, nagyon kellemes hatást érünk el. A szellőzést nyitható ablakokkal célszerű megoldani, a télikerttől ugyanis nagyon idegen például a klíma használata.

Ha télen is szeretnénk használni a télikertet, akkor temperálni kell a helyiséget - ez lehet padlófűtés vagy radiátor. Ha optimális a helyiség tájolása - ez sajnos nem mindig lehetséges, hiszen gyakran utólagos hozzáépítésről van szó - akkor nagyon sokat megtakaríthatunk a fűtésköltségen, különösen, ha a télikert közvetlenül kapcsolódik a nappalihoz. A déli, délnyugati fekvésű télikertben még a gyenge téli napsütés is úgy felmelegíti a levegőt, hogy alig van szükség külön fűtésre - meséli, saját tapasztalatát is megosztva Egyed Attila.

S persze virágok nélkül nincs télikert! Igazi zöld dzsungelt lehet kialakítani benne, a legtöbb virág rendkívül jól érzi magát ebben a sajátos mikroklímában. Figyelni érdemes viszont arra, hogy a páratartalom megnövekszik, ezért minden évszakban - télen is - fontos a rendszeres szellőztetés. Egyébként a leánderek, citromfák, narancsfák, a babérfa teleltetésére is alkalmas a télikert, igaz, csak akkor, ha nincs túlfűtve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!