a végtelen kreativitás színtere

2020.07.28. 20:00

Új életre kelnek a régi anyagok Bodáné Fenyves Zsuzsa foltvarró kezében

A kreativitás határtalan, ha a foltvarrásra gondolunk, hiszen nincs két egyforma minta, nincsenek tökéletesen azonos darabok. A fehérvári alkotó több mint egy évtizede varr, de nem áll távol tőle a bútorfestés és a horgolás, hímzés sem.

Héjj Vivien

Bodáné Fenyves Zsuzsa legelső alkotása is egy takaró volt

Fotó: Pest Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Alkotóműhelyében fogad minket Bodáné Fenyves Zsuzsa foltvarró. A helyiségbe belépve azt sem tudjuk, merre nézzünk. Talán mindegy is, hogy a szoba melyik szegletébe pillantunk, hiszen mindenfelé csodálatos tárgyakat találunk. Harmonikus színek, gondosan összeválogatott anyagok és barátságos színvilág jellemzi az alkotó munkáit. Az aprólékos kidolgozásoktól sem mentesek az egyes darabok, különösen azok, amelyekben ötvöződik a foltvarrás és a hímzés. Első pillantásra bárki azt gondolhatná, a végtelen kreativitás színterébe csöppent.

Immár nyolc éve nyugdíjasként tölti a mindennapokat Bodáné Fenyves Zsuzsa , akinek egy pillanatig sem okozott gondot, mivel kösse le magát abban az időszakban, ami az aktív évek után kö­vetkezett. Nyugdíjba vonulása előtt óvónőként dolgozott, így a krea­tivitás és a türelem, amit az alkotótevékenység is megkö­vetel, egész életében jelen volt.

– Az óvodában mindig csináltunk valamit, aztán amikor a gyerekeim megszülettek, akkor is sokat kézimunkáztam. Manapság Iszkaszentgyörgyre is járok varrni, az asszonyokkal 14-en együtt alkotunk. A falunak számos testvértelepülése van, így jutottam el Franciaországba, ahol szintén sokat tanultunk az ottani foltvarróktól – kezdte Zsuzsa, akinek első alkotása, egy takaró, a mai napig jó szolgálatot tesz.

Bodáné Fenyves Zsuzsa legelső alkotása is egy takaró volt
Fotó: Pest Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az, hogy jelenleg rendszeres látogatója a Kézművesek Házának, és egyesületi tag is, egészen véletlenül alakult ki. Úgy fogalmazott, „egyszer csak ott ragadtam”.

– Amikor Radetzky Csilla bútorfestővel megismerkedtem, akkor én is elkezdtem bútort festeni. Jártam bútorfestő táborba és a szakköreire. Közben hívtak, hogy segítsek a gyerektáborok során, volt ott gyertyamerítés, fafaragás, festés. Végül karácsony előtt úgy alakult, hogy én tartottam egy foglalkozást. Onnantól kezdve aztán elindult a lavina – emlékezett vissza a körülbelül 15 évvel ezelőtti eseményekre.

A foglalkozásoknak akkora sikerük volt, hogy végül havi szinten rendeztek összejöveteleket, így született meg öt-hat évvel ezelőtt a foltvarrással foglalkozó Asszonyműhely. Egész évben az évszakoknak, ünnepeknek megfelelő alkotásokat készítenek a foltvarrók. Zsuzsa le sem tagadhatná a varrás iránti elkötelezettségét, hiszen otthonát is számtalan kézzel készült dekoráció díszíti, mint mondta, igyekszik mindig az évszaknak megfelelő stílusú, színvilágú darabokat készíteni. – Nagyon szeretek turkálóba járni, olyan jó dolgokat lehet ott találni. Nagyon szeretem a countrys dolgokat, a visszafogott színeket. Ami a ruhákat illeti, nem dobok el soha semmit, mindent zacskóba teszek, színek szerinti sorrendbe – mutatja a katonás rendben sorakozó anyagdarabokat Zsuzsa, akinek keze alatt a régi textilek is új életre kelnek.

 

Elsőre úgy tűnhet a laikus szemeknek, hogy a foltvarrással készülő darabok pusztán maradék anyagok tömkelegéből állnak, ám itt is vannak alapvető szabályok, amelyek mentén készülnek az egyes alkotások.

– Általában az ember ugyanolyan minőségű darabokat tud csak összeilleszteni. Például a nejlont a szövettel eleve nem lehet összevarrni. Emellett biztos, hogy jó érzék is kell hozzá, és persze egy jó eszköz, ami jelen esetben egy varrógép – magyarázta Zsuzsa, aki elmondta, sokszor a megfelelő színvilág, színösszeállítás kiválasztása tovább tart, mint a tényleges alkotófolyamat.

Elengedhetetlen a megfelelő munkaeszköz
Fotó: Pest Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Annak idején, amikor a foltvarrás divatba jött, szinte mindenki takarót készített elsőként. Azonban mára a lehetőségek tárháza szinte végtelenné tágult.

A színes, mintás tárolódobozoktól kezdve a tűpárnán, az edényfogó kesztyűn és a poháralátéten át a hátizsákig szinte bármilyen dekoráció és használati eszköz megvarrható maradék anyagok felhasználásával.

Zsuzsa elmondta, a családtagoknak és a barátoknak is általában kézzel készíti a különböző eseményekre és ünnepekre szánt ajándékokat.

A tanulási folyamat elején – mint minden új hobbi elsajátításánál – nagyon fontos a türelem. Emellett a szépérzék, a kitartás is nagy előny. S hogy mennyi idő alatt lehet megtanulni az alapokat? Nos, ahogy mondani szokták, gyakorlat teszi a mestert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!