Otthon

2014.07.28. 19:40

Tulipánok nyílnak a fűszertartón

Székesfehérvár - Csodaszép tulipánok, bordóban, zöldben, kékben tündöklő minták öltöztetik az üdvözlő táblákat, ládikákat és persze a fűszeres polcok, amelyek idén az Országos Bútorfestő Hét fókuszában álltak.

Munkatársunktól

Az idén már nyolcadik alkalommal rendezték meg az Országos Bútorfestők Hetét, a Kézművesek Házában, a Fejér Megyei Művelődési Központ, Művészetek Háza szervezésében. Ebben az évben is – mint ahogyan minden esztendőben eddig – sokan eljöttek. Voltak visszatérő kézművesek, mások pedig csak most ismerkedtek a szakmával, de az elszántság, a munkába mélyült tekintet közös volt.

Elmélyült munka: jobbról balra Szabóné Demény Monika, Hegedűs Mónika és Sárközy Istvánné, valamint a gyönyörű minták. Fotó: Sebestyén Lilla

– Egy kis elmélettel kezdtük a hetet, majd elkészítettük a sablonokat, lefestettük az alapot és egy gyakorlótáblán megismerkedtünk a gyönyörű székely, sárközi mintákkal. Csak azután kezdtünk neki a fűszertartóknak is – mesélt a munka menetéről Cz. Budai Katalin, népi iparművész, a bútorfestő hét vezetője, aki láthatóan elégedett volt tanítványaival – és elnézve az elkészült valóban nagyon mutatós darabokat nincs is mit csodálkozni ezen: csodás tulipánok virítottak az üdvözlő táblákon, falipolcokon.

A szakember azt is elmondta, a résztvevőknek Franta Dezső bútor restaurátor is tartott előadást arról, hogyan tudják saját maguk újjávarázsolni a már régen nem használt, otthonukban porosodó bútordarabokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!