Otthon

2009.09.08. 02:28

Tizedannyi hőt fogyasztanak el

A hőszigetelés netovábbja az, amikor a házba már fűtési rendszereket sem kell beszerelni. A passzív házak építésekor ez a fő szempont, a célt sokféleképpen el lehet érni.

Fejér Megyei Hírlap

Majdnem passzív házakról beszél Kocsis Frigyes, amikor az országszerte terjedő technológiát ismerteti, a pontos fogalmazásra jó oka van. Fóti cége idén olyan házat épített a Pest megyei Szadán, amely az országban elsőként érdemelte ki a Német Passzívház Intézet minősítését, márpedig a szabványt ez a szervezet határozza meg, az ő követelményeiknek kell megfelelnie annak, aki valódi passzív házat akar építeni.A legfontosabb az alapelv: a lakó számára kényelmes hőmérsékletet a folyamatosan cserélt levegő utánhűtésével vagy utánfűtésével kell megteremteni. Kell ehhez egy levegőztető berendezés, amely az elhasznált levegő hőjének legalább kilencven százalékát át tudja adni a föld felől beszívott friss levegőnek. Ez a légcsere egyetlen lehetséges módja. Egy passzív házban soha nincsenek nyitva a nyílászárók, ellenkezőleg, sok múlik a légrések eltüntetésén, a speciális üvegezésű, háromrétegű ablakok pedig kellőképpen szolgálják a célt. A falak szigetelésvastagsága 25-től 40 centiméterig terjed, negyedannyi hőt bocsátanak át, mint a hagyományos téglafalak, mindezt egy kockaszerűen összeilleszthető, polisztirol rácsozattal oldják meg, amelyet betonnal töltenek ki. Minimális energiafelhasználása van egy passzív háznak: fűtéshez és hűtéshez évente, négyzetméterenként legfeljebb 15 kW-ot lehet felhasználni. A szadai ház építési költségei 230 ezer forintra rúgtak négyzetméterenként - a számolást a lakók már korán elkezdték... Európában kb. 1100 minősített passzív ház létezik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!