A kék szín nyugtató hatású

2019.06.20. 18:00

A kék szín tisztaságot sugall, megtisztítja a gondolatokat és gyulladáscsökkentő

A kék szín és annak árnyalatai sokunk kedvencei. Gondolatainkban gyakran összekapcsoljuk a kék színt az éggel, a vízzel, a tavak, tengerek és óceánok látványával. Ha tovább vizualizálunk, és magunk elé képzeljük ezt a látképet, már az is megnyugtatóan hat ránk.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: pixabay.com

Prevics Bori lakberendező szerint a kék és árnyalatai relaxálóak tudatunk és szervezetünk számára. A béke érzetét keltik, emellett jelképezik a hűség és a remény állapotát. Kedvező választás a kék szín olyan enteriőrökben, ahol a meditatív, relaxációs állapot megteremtése a fontos. Csillapító hatása miatt kedvező a magas vérnyomással küzdők számára, a hiperaktív gyermekekre nyugtató hatással bírhat. Jótékony az asztmával küzdőknek. Árnyalatait tekintve a türkiz erősíti az immunrendszert, és segíti a gyulladáscsökkentést. Az indigókék pedig fájdalomcsillapító hatású. A kék negatív tulajdonsága, hogy rendszeresen asszociálunk vele kapcsolatban a szomorúságra, depresszióra, vagy érzelemmentességre. Ezért ne alkalmazzuk olyanok környezetében, akik esetlegesen ilyen problémával küzdenek. Meglepően hangzik talán, de a kék a tágasság színe is. Remek opció a tér növelésére a kék minden pasztellváltozata. Olyan helyiségekben alkalmazzuk, ahol kellő napfény van, ezáltal a szoba világos. Ugyanis hideg tónusa miatt nem javallott nagyobb felületeken használni, ahol sötét van, vagy nem szűrődik be kellő mennyiségű természetes fény. Érdemes azonban figyelembe vennünk a hőérzetre gyakorolt impresszióját, látványától ugyanis két-három fokkal hűvösebbnek érzékeljük a teret, így a fázósak kerüljék. Azokban a helyiségekben azonban, ahol nagy a hőség és a hűtés fő szempont, igazán jó választás. Otthonunkban a tisztasággal és a vízzel való szoros kapcsolata miatt jól illik a fürdőszobákhoz, ugyanakkor friss hatást kelthet a nappalikban is. Jól kombinálható a faanyagokkal, de árnyalatainak együttes felhasználása szintén mutatós végeredményt hoz.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!