szép otthon

2019.05.26. 10:00

Tippek a tér sokszoros, okos kihasználására

A térfelhasználás egyik legjobb módja a lakásban a galéria kialakítása, amelynek több típusa is van, függően attól, milyen belmagasságú a helyiség.

S. Töttő Rita

Nagy belmagasságnál teljes értékű galéria alakítható ki Fotó: stock

A galéria előnyeit nem kell ecsetelni. Leggyakrabban gyerekszobákban alkalmazzák, ahová gyakorlatilag komplett galériabútorok kaphatók, amelyeket csak össze kell rakni. Ahhoz azonban, hogy élhető legyen egy galéria, megfelelő belmagasságnak kell lennie. Egy átlag lakás belmagassága 2,60 méter, amelybe nem igazán érdemes galériát tenni, maximum kicsi gyereknek valót, amit ha kinő, le lehet cserélni (el lehet adni).

Nagy belmagasságnál teljes értékű galéria alakítható ki Fotó: stock

Átlagban 3 méteres belmagasságnál lehet már gondolkodni a témában – mégpedig fekvőgaléria formájában. Az alsó rész ne legyen alacsonyabban 2 méternél, s maximum a helyiség 30-50 százalékát fedje. A felső szint így is csak „kúszó” üzemmódban használható. A 3,6-3,8 méteres belmagasság már lehetővé teszi, hogy olyan galériát alakítsunk ki, ahol ülni is lehet, sőt van, aki már fel is tud állni, ha a magassága engedi… Szakemberrel végeztessük a munkát, mert nagy teherbírásúnak kell lennie, jól beékelve a falba, sokszoros támasszal. Készülhet erős fából, vagy fémvázzal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!