Szép otthon

2021.07.29. 16:00

Terrakotta színű volt, fekete lett Kövesi Tünde különleges dísztárgya

Azt mondják, a macskáknak kilenc élete van, na de mi a helyzet a lovakkal? Kövesi Tünde otthonát egy olyan dekorációs tárgy díszíti, amelynek legalább három élete van!

Héjj Vivien

Kövesi Tünde (b) a fülbevalókat alufóliából és dugóból, a karkötőt kupakokból készítette

Fotó: Kövesi Tünde

Szinte mindenki otthonában van legalább egy olyan dísztárgy, csecsebecse, amelyre akármennyire is vigyáz a család, mégiscsak lepottyant már az évek során a polcról, vagy egy óvatlan pillanatban elveszítette a gravitáció elleni harcot. A Szabad Színház társulatának tagja, Köves Tünde egy különleges otthoni dísztárgyáról mesélt, ami nem más, mint egy cserép ló figura, ami sok más mellett még egy lakástüzet is túlélt.

– A férjem Indiában dolgozott, egy utazásunk során onnan szereztük ezt a cserép lovat. Egy kézműves soron vásároltuk indiai fazekasoktól. Ez egy nagyon tradícionális indiai alkotás. Félig-meddig virágtartó fazonja van, de mi dísztárgyként használjuk, a nappaliban kapott helyett. Különleges amiatt is, hogy nagyon szeretjük ezt a lovat, és sok évet kibírt velünk, habár érték csapások az évek során – mesélt a sokat megélt négylábúról Kövesi Tünde.

– Már hazafelé a repülőn eltörött, majd az édesanyám véletlenül lesodorota a fejét, akkor is eltört. A harmadik „feltámadása” az volt, amikor egy laskástüzet is túélt. Az eredeti színe terrakotta volt, de a lakástűz során megfeketedett, letört a két hátsó lába, sőt, talán még az egyik eslő is. Egy kedves fazekas kolléganőmnek köszönheti a jelenlegi külsejét: kicsit megaranyozta, bronzosította, így a reparálás után nyerte el mostani kinézetét.

Kövesi Tünde (b) a fülbevalókat alufóliából és dugóból, a karkötőt kupakokból készítette
Fotó: Kövesi Tünde

Mint megtudtuk, Kövesi Tündéék otthonában a kerámia ló mellett számos más dísztárgy is helyet kap. Tünde férje gyakran fest, így természetesen a fali dekoráció elmaradhatatlan kellékei a saját alkotások.

A Szabad Színház társulatának tagja arról is beszélt, az amatőr színjátszás fiatal kora óta része az életének.

– Sokáig balettoztam, aztán az abbamaradt, egy kicsit légüres térbe kerültem. Akkoriban találtam rá az egykori Videoton Színpadra. Tulajdonképpen soha nem akartam színésznő lenni, de a társaságnak köszönhetően olyan szellemi közeg alakult ki, ami miatt egyszerűen ott ragadtam. A színpadon töltött évek sok kedves emléket magukkal hoztak – elevenítette fel Tünde.

A kerámia mellett festmények is díszítik otthonát
Fotó: Kövesi Tünde

– Az egyik kedvenc előadásomban egy fekete bőrkabátban játszottam. Ez egy olyan szerep volt Shakespeare Szentivánéji álomjában, amit általában férfiak szoktak eljátszani, én voltam Puck. Nagyon kedveltem a karaktert és ezt a kicsit andogrün fazonú jelmezt is. Az ekkor viselt fekete bőrkabátot és fekete bőrnadrágot nagyon szerettem, több darabon keresztül elkísértek – mesélt kedvenceiről Tünde, aki az évek során saját készítésű jelmezeivel is különlegessé tett egy-egy előadást.

– Lázár Ervin és Lázár Zsófia Bogárka-land című meséjének átdolgozását játszottuk, amiben szemét-újrahasznosító bogarak szerepeltek. Én készítettem a jelmezeket szemetes- és zöldségeszsákokból, a fülbevalót alufóliából, dugóból, a karkötőt pedig kupakokból – beszélt kreatív alkotásairól Kövesi Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!