mutatós

2018.07.18. 13:00

Szép és illatos kerti kúszócserjénk, a lonc

Amennyiben illatos futónövényt szeretnénk nevelni otthonunkban, érdemes megpróbálkozni a tartásával.

Tóth B. Zsuzsa

A lonc nemcsak szép, de illatos is.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Kelet-Ázsiából származó, különleges kúszónövény a szépsége mellett mutatós is. Lehetőleg ültessük a kerítés északi oldalára vagy félárnyékos helyre, akkor fejlődik a legszebben, de jól bírja a napos oldalt is. Nyáron hozza a virágait, amelyek leggyakrabban fehérek, és idővel sárgára váltanak. Rózsaszínes, lilás árnyalatú loncot ugyancsak beszerezhetünk már a kertészetekben, azok virágja is két színben pompázik. Ősszel lehullanak a levelei, de tavasztól év végéig újra díszíti majd az udvart különleges, kétszínű virágaival. A lonc igen gyorsan fejlődik, alkalmas nagy falfelületek gyors befuttatására.

A lonc nemcsak szép, de illatos is.
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Akár többméteresre is megnő, de minden esetben támfalat igényel. Viszont igen egyszerű a gondozása, nem kényes, ami a talajt illeti, és elegendő évente egy alkalommal, tavasszal metszeni. Örül a tápanyag-utánpótlásnak, de nem igényli feltétlenül. Kártevők és betegségek közül a levéltetű és esetenként a lisztharmat okozhat problémát a tartása során. Szaporíthatjuk egyszerűen bujtással, de akár dugvánnyal is, és ha nem figyelünk, magától is jól elszaporodik a kertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!