precíz és pontos mérés, előkészület a kulcs

2020.08.29. 15:00

Saját kezűleg is csempézhetünk

A nyár végi, ősz eleji időszak kiválóan alkalmas arra, hogy felújítsuk otthonunkat. A hosszan tartó kánikula utáni enyhébb időjárás kedvező feltételeket biztosít ahhoz, hogy új külsőt kapjon a lakás egy-egy helyisége.

Héjj Vivien

Érdemes a fal közepén kezdeni a jelölést, könnyebben boldogulunk Fotó: Shutterstock

A felújítási munkálatok orosz­lánrészét általában a burkolatok cseréje teszi ki. A 30-35 fokos kánikulában keveseknek van kedvük eme nehéz fizikai munka elvégzéséhez, így a nyár végi, kora őszi időszak lehetőséget ad arra is, hogy a fürdőszobát, konyhát kicsempézzük, vagy járólapot tegyünk le. A munkálatok elvégzéséhez természetesen hívhatunk szakembert – bár a megfelelő munkaerő megtalálása napjainkban sokszor nehéz feladatnak bizonyul –, ám aki kicsit ügyesebb és bátrabb, az maga is megpróbálkozhat a díszes csempék felrakásával.

Első lépésként győződjünk meg arról, hogy a munkaterület – jelen esetben a fal, amelyet csempézni szeretnénk – tiszta, száraz és teljesen üres. Ha például tapéta van rajta, azt távolítsuk el úgy, hogy teljesen sima falfelületet kapjunk, a régi csempét verjük le. Már a kezdeti lépések sem egyszerűek, de a szép és tartós végeredmény érdekében megéri a fáradságos munka. Javítsuk ki a felület esetleges hibáit, szükség esetén gletteljük le a falat, majd csiszoljuk simára a felületet.

Ezt követően jelöljük ki az első sor csempe helyét. Ezt vízmérték segítségével pontosan rajzoljuk meg. Mérjünk függőlegesen és vízszintesen is. Ennél a lépésnél nagyon fontos, hogy pontosan és precízen dolgozzunk, ugyanis ha az első sor ferde, akkor mind­egyik ferde lesz, így később már csak a burkolat leverésével és a munkafolyamat újrakezdésével korrigálható a hiba. Ügyeljünk arra, hogy ne a sarokból induljunk ki, mert ha az nem derékszögű, akkor annak pontatlanságát vezetjük majd végig az egész falfelületen. Érdemes az első jelölést a fal közepén elvégezni, így ha vágni kell a csempéket, a vágott oszlopok a fal szélére kerülnek.

Készítsünk a munkához szintezőlécet, ez segít tartani az irányokat. Ehhez egy falécen jelöljük be a csempék szélességét, majd rögzítsük azt az első sor helyét jelölő vonalhoz a falra. Ha megvan a kiindulópont, a csempe nagysága alapján tervezzük meg az egész falat. A méretekből kiindulva előre láthatjuk, hogy lesz-e csonka sor vagy a falak találkozásánál ferde lap.

Érdemes a fal közepén kezdeni a jelölést, könnyebben boldogulunk Fotó: Shutterstock

A csempék méretre vágásától sem kell megijednünk, és attól sem, ha a vágás nem sikerül elsőre. A csempevágó használatára könnyű ráérezni. Ha biztosra akarunk menni, használhatunk csempekarcolót is. Fordítsuk meg a vágandó lapot, és ceruzával jelöljük be rajta a vágás helyét. Ha ezt végigkarcoljuk, majd térdre fektetve mindkét oldalát egyenletes erővel nyomjuk lefelé, annak mentén szépen ketté fog törni a munkadarab.

Ha a falat már teljesen előkészítettük, és a csempéket is méretre vágtuk, kezdődhet a ragasztás. Érdemes jó minőségű ragasztóval dolgozni, így az újonnan felrakott burkolatok hosszú ideig emelhetik otthonunk fényét. A ragasztóanyagot a csomagoláson jelzett utasítások szerint készítsük elő, majd egy spatula segítségével egyenletesen vigyük fel az anyagot a falra. Kis területenként haladjunk, hogy ne száradjon meg a ragasztó. A bekent falrészekre egyesével helyezzük fel a csempéket, vízszintesen haladva a szintezőléc mentén. Ügyeljünk arra, hogy erősen nyomjuk rá a ragasztóra a lapokat, és hogy az egyes darabok egyformán, egy síkban álljanak a falon. Azért, hogy a csempelapok egyenletes távolságra álljanak egymástól, és elkerüljük az egyes darabok összecsúszását a ragasztó száradása közben, tűzzünk közéjük fugakeresztet. Ezeket a ragasztó teljes száradása után távolítsuk el.

A csempék közötti réseket fugával töltsük ki. A legegyszerűbb, ha az ehhez szükséges alapanyagot pasztában, készen szerezzük be. A színválaszték a fugák tekintetében is bőséges, így könnyedén megtalálhatjuk a csempe és az otthonunk hangulatához leginkább illő árnyalatot. Figyeljünk arra, hogy biztosan mindenhova jusson a fugázóanyagból, ezért bőven rakjunk belőle a csempék közé. A felesleget még a megkötés előtt töröljük le a csempékről.

Ha a fugázóanyag is megkötött, nincs más hátra, mint a takarítás. Egy puha textillel töröljük át a frissen csempézett falat. Ha bárhol találunk ragasztó- vagy fugamaradékot, akkor azt egy éles késsel óvatosan távolítsuk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!