Otthon

2018.12.01. 09:00

Rend és tisztaság a lakás minden aprócska pontján

Az év végi ünnepek előtt nem árt egy alapos nagytakarítás a lakásban. Akkor pedig már nagy rendet is tehetünk minden zugban, ha időben nekilátunk.

Tóth B. Zsuzsa

A polcokon is sokszor a kevesebb a több szemlélet érvényesül

Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Veszprémi Napló

A rendnek persze akkor örülünk a legjobban, ha minél tovább meg is marad. Ennek érdekében érdemes megszívlelni néhány tanácsot. Szakértők azt ajánlják, hogy rendrakás közben folyamatosan selejtezzünk. A felesleges ruhát, edényt, könyvet ajándékozzuk el, az üveget, papírt, műanyagot a szelektív hulladékgyűjtőbe tegyük. Ami komposztálható a tárolt, de romló zöldségek, gyümölcsök közül, annak a komposztban van a helye. A felesleges apró díszektől búcsúzzunk el, a későbbi takarítás is egyszerűbb lesz, ha nem kell őket egyenként porolgatni és rendezettebb lesz a lakás. A felesleges bútordarabok ugyancsak kerüljenek ki a lakásból, mert a zsúfoltság érzetét keltik. Nem az a megoldás, hogy újabb szekrényt vásárolunk a kacatoknak, hanem, hogy szigorúan kiselejtezzük azokat.

A polcokon is sokszor a kevesebb a több szemlélet érvényesül
Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Veszprémi Napló

Ilyenkor láthatjuk, hogy mennyire igaz a mondás: a kevesebb néha több. Főként a konyhában felesleges a dekoráció, pláne, ha a szem előtt levő eszközök, gépek stílusosak és nem kopottak. A gyerekszobában praktikus különböző méretű, akár átlátszó, de fedeles tárolókba rendszerezni a játékokat. Főként az apróbbakat. Pillanatok alatt rendet tehetünk így, és a gyerekek is megtanulják annak fontosságát. Lehetőleg a látványra is tetszetősebb, természetes anyagú, fából, vesszőből, nádból, zsákszövetből készült tárolókat használjunk, ha mégis van néhány műanyag, azt rejtsük el a beépített szekrényekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!