Otthon

2016.10.14. 11:18

Penésztelepek a lakásban - Érdemes naponta kinyitni az ablakokat és kereszthuzatot csinálni

A szellőztetés a szakember és az orvos szerint is kulcsfontosságú a hidegben. Ha minden nap kitárjuk az ablakot nem csak a penészfoltok kialakulását előzzük meg, de számos betegségnek is elejét vehetjük.

Sebestyén Lilla

Elkezdődött a fűtésszezon, a hideg miatt pedig egyre kevesebben merik kitárni az ablakokat, amivel akaratlanul is kedveznek a levegőben szálló penészspóráknak: könnyebben megtelepednek a lakás hideg pontjain (például a sarkokban), vagy a kevésbé szellőző falszakaszokon, így a szekrények mögött. Ahol lecsapódok a pára, ott a penész felüti a fejét.

- Az új, jól záródó nyílászárók és a lakások, házak külső, hungarocell burkolása azt eredményezte, hogy a lakások nem szellőznek. Régen még a csukott ablakon keresztül is meglengette egy-egy erősebb szellő a függönyt, ami – bár a legtöbbeknek bosszúságra adott okot – azt is bizonyította, hogy a lakásnak van egy minimális, de állandó szellőzése. A kilehelt vízpára nem rekedt meg a szobákban – magyarázza Keresztes Tibor, a téma egyik szakértője, aki úgy véli: ma nekünk kell gondoskodni erről a szellőzésről.

- Naponta ki kell nyitni az ablakokat és kereszthuzatot csinálni, ha nem akarjuk, hogy a penész megtelepedjen a falon. Ennek a szellőztetésnek minimum 10-15 percig kell tartania, hogy mindenhová elérjen a friss levegő és a hőmérsékletnek 3-5 Celsius-fokot is zuhannia kell – teszi hozzá a szakember.

Keresztes Tibor szerint a penészgátló, lúgos festékek hasznosak ugyan, de csak ideiglenesen, egy-két évig nyújtanak védelmet  (Fotó: Sebestyén Lilla)

Ha már kialakult a penész, mossuk le valamilyen klóros oldattal: ez ugyanis lúgos kémhatású szer, amit a penész nem szeret.

– Sokan megelőzésképp belülről próbálják meg burkolni a falat, például hungarocellel, de nem legyenek illúzióink: a penész attól még ugyanúgy kialakul a fal és a burkolás között, tehát ez nem megoldás. Ami viszont egy lehetőség, hogy vásárolunk egy lúgos bázisú festéket és azzal kenjük le a szobát (ezt viszont tilos színezni, mert azzal hatástalanná válik), vagy a hideg pontokra, esetleg kerámiaszemcsés glettet kenünk, ami eloszlatja a hőt – javasolja Keresztes Tibor.

De miért is kell annyira védekeznünk a penész ellen?

Erre Patik Ferenc, háziorvos válaszolt:

– Először is egy penészes levegőjű lakásban lassabban, nehezebben gyógyul meg az ember. Ezentúl súlyosbítja a már meglévő légúti megbetegedéseket és hatására ki is alakulhatnak ezek. A mérgező spórák továbbá súlyosbíthatják a különböző bőrbajokat: így például az ekcémát. De ha a konyhában szaporodik el a penész, akkor az ételen keresztül a gyomorba is eljuthat és emésztőrendszeri megbetegedéseket is okozhat – magyarázza az orvos, aki szerint a penész kisgyerekekre és idősekre különösen veszélyes.

– Egy kis, sarokban kialakuló teleptől még nem kell megijedni és kiköltözni a szobából, viszont ez jelzés értékű: azt bizonyítja, hogy ott vannak a spórák a levegőben, ettől függetlenül a problémát kezelni kell – tanácsolja Patik Ferenc, aki szerint a szellőztetés minden szempontból fontos, még a hideg idő ellenére is, tehát ne feledkezzünk meg róla!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!