Otthon

2009.09.15. 02:29

Otthonom a nyaralóm

Sukoró - Meleg családi fészek, ahol az otthon egyben a nyaraló, ami emlékeztet utazások emlékeire. A nappali ablakából a Velencei-tó a panoráma, a bútorok a Közel-Keleten eltöltött éveket idézik, ám mindez összhangban van.

J. Mező Éva

Ildikóék hosszú évekig keresték az igazit. A megyeszékhely egyhangúságából a természet közelébe menekültek, a zöldbe, közel a vízhez is. Ilyen telket az ember a tündérmesékben talál. A kiváló telek kiváló tervezőt is kívánt: Göde Ferenc érdeme, hogy a ház méretes üvegfalai mögül minden irányból a Velencei-tóra látni. De találtak egy kiváló lakberendezőt is, Krizsán Katalint, aki a lakók elvárásaiból egységet kovácsolt. A meredeken lejtő telek kiváló lehetőséget adott arra, hogy több szint eltolásával nagyobbodjon a lakótér. A napi hagyományos élet a konyha-étkező-nappali szintjén zajlik. A mediterrán hangulat ide is elkísér minket. A lépcsőn felfelé jövet már megcsodáltuk a falon a nyári tengerparti nyaralások során gyűjtött festményeket, amelyeknek színvilága visszaköszön a lépcső terrakotta taposó lapjába csempészett kékséggel, ami végül a konyhába is elkísér minket. Negyvenöt fokkal elforgatott lágy bordűr minta képez szőnyegszerű formát a konyha kövén. Apró ötletekkel mindent eltakarnak - például egy apácarácsos ajtó mögül kerül elő egy csepegtető szekrény... Ám a polcokon előtűnő, valaha ajándékba kapott mütyürök egyedi hangulatot adnak a helyiségnek. Érdekesség a villanytűzhely mellé szerelt gázfőző láng, a családnak ugyanis kedvencei a WOK-ban készült ételek. A konyhának közvetlen kapcsolata van az étkezővel, a bárpult gyors reggelikre ad lehetőséget, és egyedi megoldásként L-alakban kapcsolódik hozzá a nappali, a sarok élességét egy látványkandalló gömbölyíti le. A nappalinak több funkciója van. A vendégek fogadására alakították ki a többüléses ülőgarnitúrák ölelte teret, a sarkon túl viszont már a család birodalma van. Hogy a zsúfoltságot elkerüljék, Krizsán Kati gipszkartonból tervezte a polcrendszert, belerejtve a légkondit, és üveg mögé bújtatva az értékes könyveket, poharakat. Az egyik dekorkővel bélelt süllyesztett polcon rejtett világítás emeli ki a Szíriából hozott szobrokat: a család tagjai munkával több évet töltöttek ott. A textilválasztásnál is a keleti motívumok köszönnek vissza. A panorámát eltakarni vétek lenne, ezért az ekrü színű hímzett fényáteresztő függöny elé dekorációnak narancs-bordós színjátszó átmenetes színáteresztő függönyt tettek, igazi keleties hangulatot adva a szobának.

A családtagok kedvenc kávézóhelye a lépcsőfordulóban kialakított pihenőhely, rozsdabarna ülőgarnitúrával: onnan is a tóra látni. Így a holt teret is megtöltötték élettel...

Helytakarékos, egyedi látványt adhat a gipszkartonból kivitelezett polcrendszer, és nem nyomja agyon a teret.

A konyhában a kis teret praktikusan lehet kihasználni, ha például a bárpult mindkét oldalát beépítjük polcokkal, szekrényekkel.

A fürdőszobába épített parapet válaszfal hangulatos, rejtett világítást is takarhat, a ráhelyezett virágok pedig térelválasztó hatásúak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!