Otthon

2009.06.02. 02:29

Őkelme kényelme

Székesfehérvár - A magára, bocsánat, otthonára valamit is adó gazdi nem csak a saját fekhelyére fordít különös figyelmet, hanem kedvence heverőjére, pihenőhelyére is.

Fejér Megyei Hírlap

Ami a négylábúak fekvőalkalmatosságát illeti, eláruljuk: a választék nagy. Egyébként teljesen mindegy, hogy kint vagy bent tölti-e az éjszakát kedvencünk, a lényeg egy és ugyanaz minden kutyafekhely esetében: legyen kényelmes, biztonságos, tiszta, s védje meg az állatot a kellemetlenségektől. Kint a széltől, hidegtől, melegtől, bent pedig a mászkáló emberektől, huzattól. A benti kutyák esete persze merőben különbözik házőrző társaikétól, hisz az előbbiek nem ritkán fejedelmi körülmények között tölthetik pihenőidejüket. S itt, most, felesleges az álfelháborodás, a gazdik ugyanis ebből a szempontból két táborra oszthatók: akik bevallják, hogy szeretett négylábújuk időnként (vagy gyakran, rendszeresen, esetleg állandóan) az ágyukban alszik, s vannak, akik sosem vallanák ezt be. Ettől függetlenül a jó gazdi tudja: kell annak a fránya csaholó, nyávogó családtagnak egy saját kis kuckó is, ami csak az övé, ahová visszavonulhat, ha elmélkedni, tervezgetni támad kedve.

A piac pedig vastagon kiszolgálja a külcsínben és kényelemben is kényes ízlésű gazdikat, illetve kedvenceiket. Feltérképező körútunkon ugyanis rájöttünk: szinte nincs lehetetlen. Ám ha mégsem találjuk meg a megfelelőt a polcokon, készíttessük el terveinket asztalossal, kovácsmesterrel. De azért színes a választék: a legegyszerűbb változatok a karima nélküli, huzattal ellátott szivacsok, amelyeknél nem csak a mintázat és a szín változatos, de maga az anyag és a puhaság is. Vannak puritánabb változatok, keményebb, egyszerű anyagból, amelyeket bárhová le lehet fektetni. Mások akár húsz centi vastag, pihe-puha szivaccsal béleltek is lehetnek, amelyeken a fekvés már sokkal kényelmesebb. Ám én, mint tapasztalt gazdi, egészen pontosan tudom: a kutyák a fejtámasztós változatokra buknak, amelyekre szépen rákanyaríthatják a nyakukat, s onnan lógathatják lefelé buksijukat, amikor világmegváltó gondolatokkal foglalkoznak.

Ezek az úgynevezett kutyakosarak, amelyek készülhetnek szivacsból, műanyagból vagy a klasszikus vesszőből, ám ezutóbbiakkal csínján kell bánni, mert gyermekkorukban a kis szőrmókok előszeretettel fogyasztják el fekvőalkalmatosságukat. A szivacsból készülttel is volt már gondom: egyik rosszcsont ebem akkurátusan kicsipkedte a belső anyagot, s hordta szét a lakás legkülönfélébb pontjaira. Ám amelyik nem teszi ezt, annak jó választás lehet, mert csak be kell dobni a mosógépbe, ha koszos lesz. Nekünk a műanyag változat vált be, gyakorlatilag a legcsúnyább, ám a legidőtállóbb darab, elnyűhetetlen, kikezdhetetlen, könnyen takarítható, és még színben is passzol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!