Sópanelek, téglák, oszlopok

2021.06.06. 13:00

Nem lehetetlen a sószoba kialakítása otthonunkban

A sóról már évezredek óta tudjuk, hogy jót tesz a tüdőnek, megkönnyíti a letapadt váladékanyagok felszabadulását, és így könnyíti a légzést. Egy apró sólámpa azonban inkább csak dekoratív lehet – már akinek tetszik –, ahhoz, hogy valódi hatását megtapasztalhassuk, jelentősebb mennyiségre van szükség. Vannak, akik már otthonaikban alakítják ki a sószobát, amely így akár nappali vagy pihenő övezet is egyben.

S. Töttő Rita

Vadonatúj sószoba, amelynek padlózata homok. Martonvásáron hozták létre ezt a kis termet

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A sószoba kialakításához gyakorlatilag nem kell más, mint rengeteg – a terület méretétől függően akár több ezer kilogrammnyi – sóalapanyagból készült tégla vagy hasonló elem. A sótömbökből felszabaduló nátrium-klorid az, aminek gyógyhatást tulajdonítanak, s amely a légtérben telítődve csökkenti a baktériumok, allergének mennyiségét. Ezért jó az allergiásoknak, légúti betegségben szenvedőknek is. Sószobák, kabinok, falak létrehozásával lehet kisebb-nagyobb mértékben megteremteni azt a mikroklímát, amelynek hatása már érzékelhető, és a levegőben is lehet érezni a kellemes sós-párás illatot.

Vadonatúj sószoba, amelynek padlózata homok. Martonvásáron hozták létre ezt a kis termet
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A sószoba kialakításához számos építőelemet lehet ma már kapni: sófal paneleket, sótéglákat, prizmákat, oszlopokat, amelyek mind egytől egyik tömör sóból készültek – főképp a parajdi bányából valók. Léteznek sópadlók, asztalok, valamint sótaposók is, amelyek tovább erősítik a hatást, és dekorációnak sem utolsók. Mivel gyerekek számára is biztonságos a sószobában az időtöltés, ezért játszósarkokat, homokozókat is ki szoktak alakítani ezekben a termekben. Az ehhez kapcsolódó megvilágítások, LED-es fényforrások, csillagos eget imitáló vetítők már csak hab a tortán: olyan látványelemek, amelyek vizuális hatásukkal tudnak hozzátenni az élményhez. Az illóolajok használatával azonban vigyázni kell: az allergiások, légúti problémákkal küszködők számára ugyanis nem minden esszencia alkalmazható – hiszen egy részük irritálja a nyálkahártyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!