Szép otthon

2018.02.21. 15:00

Milyen legyen a szőnyeg? Sok szempontot figyelembe kell venni vásárláskor

Nélküle kissé rideg minden lakás. Egy szép szőnyeg nemcsak otthonosabbá, melegebbé varázsolja a szobát, hanem arra is alkalmas, hogy elkülönítse egymástól a tereket.

Gábor Gina

szõnyeg

Forrás: shutterstock

Stílusában alkalmazkodjon az enteriőrhöz

Stílusa, színe, textúrája, formája, mérete óriási hatással van az egész helyiségre. Ezért bármennyire is csábít bennünket egy szép szőnyeg, a szakemberek azt tanácsolják, semmiképpen ne a szőnyegvásárlással kezdjük a szoba berendezését! Előbb tudnunk kell, milyen stílusú lesz a kanapé, az ágy vagy az étkezőbútor. Egészen más szőnyegre van szükség egy minimál enteriőrben, egy vidékies bájt tükröző lakásban vagy éppen egy klasszikusan elegáns miliőben. Persze, a stílus mellett a színek is igen meghatározóak. Tudnunk kell azt is, milyen színűek és milyen anyagból készülnek a lakásban a függönyök, párnák vagy éppen a kanapé huzata.

Az egyedi szőnyegekre vétek bútort tenni

Érdemes elkerülni a színkavalkádot, és a sok minta is nyomasztóan hathat. Ezért azon túl, hogy megjelöljük az adott enteriőr stílusát, tudnunk kell, hogy mi lesz a meghatározó elem a szobában. Ha visszafogott, semleges színű, letisztult formájú kanapét meg székeket választunk, akkor akár lehet a tér domináns, színes eleme a szőnyeg. De azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy a világos színek mindig növelik a térérzetet – egy kicsi lakásban ez is lehet szempont a szőnyeg kiválasztásánál.

Fontos, hogy milyen helyiségbe szánjuk

Célszerű végiggondolnunk, hogy a helyiség, amelybe a szőnyeget szánjuk, mire szolgál majd – azaz milyen gyakran használják a szőnyeget, mennyire kell strapabírónak lennie.

Gyerekeknek tömött hatású szőnyegek valók

Az utóbbi időszakban népszerűekké váltak a hosszú szálú szőnyegek, amelyek erősítik a kényelemérzetünket, hiszen ez a süppedős, puha felület szinte hívogat, hogy járjunk rajta mezítláb... Ám ezek a szőnyegek inkább a hálószobába valók. Mivel nehezebb tisztítani, nem javasolható a hosszú szálú szőnyeg sem az étkezőbe, sem pedig a gyerekszobába. (A hosszú szálak között el-elveszhetnek az apró játékok, például a legódarabok.) A gyerekek kuckójába inkább a puha, de tömött hatású szőnyegek valók, amelyekre le lehet hasalni játék közben.

Gondosan mérjük le a helyét!

A méret is lényeges. Az étkezőbe lehetőleg úgy vásároljunk szőnyeget, hogy ne legyen kicsi, ne billegjenek a szélén a székek. Az az ideális méret, ha leüléskor és felálláskor, hátratolva sem lóg le a szék a szőnyegről. Ráadásul a szőnyeg az étkező területét, funkcióját is képes kijelölni, elkülöníteni egy nagyobb térben is.

A kanapét, a foteleket és a dohányzóasztalt szokás egy jókora szőnyegen elhelyezni. Persze, az is megoldás lehet, ha legalább a kanapé és a fotelek első lábai a szőnyegen nyugszanak Fotó: Shutterstock

Általában a nappalik berendezésénél is azt javasolják a szakemberek, hogy a szőnyeg fogja össze az összetartozó bútorokat: a kanapét, a foteleket és a dohányzóasztalt szokás egy jókora szőnyegen elhelyezni. Persze, az is megoldás lehet, ha legalább a kanapé és a fotelek első lábai a szőnyegen nyugszanak.

Mielőtt elindulnánk szőnyeget vásárolni, mérjük le a helyet, hogy tudjuk, mekkora szőnyegre van szükségünk.

A boltban is használjunk mérőszalagot!

Érdemes a kanapé textilmintáját és a függöny egy darabját magunkkal vinnünk a vásárláshoz is, hogy biztosra menjünk az árnyalat kiválasztásánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!