Otthon

2010.03.16. 12:52

Milyen legyen az ablak?

Székesfehérvár - Az ablak a ház szeme: színével, formájával illeszkednie kell a homlokzathoz. Ugyanakkor alapvető elvárás, hogy tökéletesen zárjon, ne engedje ki a meleget.

Gábor Gina

- Milyen ablakot válasszunk?  - kérdeztük a szakembertől, Parajdi Beatrixtól.
- Tudom, hogy sokan ragaszkodnak a fához, ám én mégis inkább  a műanyag ablakokat ajánlom, mert  nincs annyira kitéve  az időjárás viszontagságainak,  tartósabb,  mint a fa. A faablakok vetemednek, ötévente újra kell  festeni, ha azt akarjuk, hogy szépek legyenek - mondja Parajdi Beatrix, aki azt tanácsolja,  persze, meg kell vizsgálnunk a kínálatot, ha a műanyag ablak mellett döntünk. Sokféle létezik a piacon, de ha energiát is szeretnénk spórolni, ha törekszünk arra, hogy ne szökjön ki a lakásunkból a meleg, célszerű minőségi terméket választani.

Ebből a szempontból hatékonynak számít az a típus, amely már alapkivitelben öt légkamrás, 70 milliméteres tokvastagságú profilrendszerrel készül: az ablakok külső falai 3 milliméter vastagok, a  belső kamrák szélessége pedig 5 milliméter: ez megfelelő védelmet nyújt a zaj és a hőmérséklet változásai ellen is.
- A legtöbb ablak profilja  fehér, kívül erre viszik fel a  fahatású fóliát - teszi hozzá a szakember.  Ha azt akarjuk, hogy az ablak színe tartós maradjon,  egy-egy karcolás nyomán a fólia alatt ne bukkanjon fel a fehér  réteg, olyan ablakot célszerű választani, amelynek külső profilja a fahatású fólia alatt is színezett műanyag. 
Fontos az is, hogy megfelelő erősségű legyen a vasalat: van olyan ablak, amelyet már alapkivitelben kiemelésgátló horoggal látnak el, ami megnehezíti a betörők behatolását is. Azt is jól meg kell nézni, hogy miből készül az úgynevezett távtartó  mert csak  nemesacéltól  várhatjuk el, hogy igazán tartós legyen.      Végezetül a szakember azt tanácsolja, nézzük meg hány év a garancia az ablakra... Mert ha ez túl kevés, rövidesen futhatunk a pénzünk után. Ám akad olyan ablak, amelyre már hét év a cseregarancia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!